Meestertitel voor Jef Schuur uit Den Hoorn

Jef Schuur van hotel-restaurant Bij Jef in Den Hoorn heeft de titel Meesterkok van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) gekregen.

De meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid die in de Nederlandse horeca behaald kan worden. Schuur en zijn partner Nadine Mögling mogen zich nu op landelijk niveau het derde koppel noemen waarvan beiden een meestertitel van de SVH hebben. Mögling, gastvrouw in het restaurant, behaalde de meestertitel in 2014. De jury prees de inzet van Schuur en Mögling om zich te blijven ontwikkelen en telkens weer een stap hoger te komen. Lof was er ook voor de wijze waarop de medewerkers in de keuken en de bediening (de zwarte en witte brigade) één geheel vormen dat elkaar feilloos aanvoelt. Bij Jef heeft sinds 2008 een Michelinster, staat in de Top 100 van de Lekker en heeft ook een hoge notering bij de GaultMillau.


Blauwe vlag voor Waddenhaven

De Waddenhaven in Oudeschild heeft voor de veertiende keer op rij de Blauwe Vlag gekregen.

Dat is een internationaal keurmerk dat aangeeft dat stranden en jachthavens schoon en veilig zijn. De jachthaven heeft net te maken gehad met vervuiling als gevolg van de lekkage van gasolie in de haven, maar dat is volgens voorzitter Jook Nauta van de Waddenhaven niet van invloed op de toekenning van de Blauwe Vlag. "Dat is een incident geweest dat tijdelijk de waterkwaliteit beïnvloedt. Het zou wel gevolgen hebben als het structureel zou zijn geweest." De Blauwe Vlag, een internationale onderscheiding, geeft aan dat de Waddenhaven goede sanitaire voorzieningen heeft, een hoge mate van veiligheid kent en dat het (zwem)water schoon is.

Op de Texelse stranden wapperen al sinds 2012 geen blauwe vlaggen meer, nadat het college eind 2011 had besloten te stoppen met het aanvragen van het keurmerk. Dat was toen op basis van onderzoek op Ameland waaruit bleek dat de vlag maar weinig invloed op het toerisme had. Ameland is sindsdien het enige Waddeneiland waar de Blauwe Vlag wappert, zo ook komend jaar. De gemeente Ameland laat op de eigen website trots weten het blauwdoek voor de 29ste keer in ontvangst te hebben genomen.