Alcoholwet gooit roet in eten

voor BevrijdingsPop Texel

BevrijdingsPop Texel, het gratis toegankelijke popfestival dat op 5 en 6 mei op de Groeneplaats in Den Burg zou plaatsvinden, gaat niet door.

Vanwege de extreem korte voorbereidingstijd waren er bij de oprichting van de Stichting Evenementen Texel, in maart van dit jaar, al twijfels of het zou lukken om te starten met BevrijdingsPop Texel. Toch werd op 5 april het groene licht gegeven. De organisatie moet nu terugkomen op dit besluit. Voorzitter Reinier Heutink: "Heel vervelend allemaal, maar we moeten erkennen dat de zaken toch veel complexer waren dan we hadden verwacht. De nieuwe Alcoholwet stelt zoveel eisen aan de organisatie van een gratis toegankelijk evenement, dat een muziekfeest organiseren heel lastig is geworden. We hebben serieus overwogen om met veel controleurs en hekken te gaan werken, maar we vonden — afgezien van allerlei andere bezwaren — dat die aanpak echt niet past bij een festival waar de vrijheid gevierd wordt".

Daar komt bij dat nog steeds niets bekend is over de toekenning van de aangevraagde gemeentelijke subsidie, waardoor de risico's rondom dit festival volgens het bestuur eenvoudigweg te groot zijn geworden. Ook de geplande activiteit op 4 mei komt te vervallen.

SET gaat vol enthousiasme door met de overige in 2016 geplande festivals. "En we gaan ons uiterste best doen om volgend jaar te openen met BevrijdingsPop Texel 2017".


Bankje in Assen

Het zogeheten Texelbankje op de Brink in Assen zit niet lekker meer sinds het plein is vernieuwd. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Onder de zitting zaten aanvankelijk vijf lagen bakstenen en dat is door de vernieuwing van het plein teruggebracht naar drieënhalve laag. Een woordvoerder van de gemeente Assen erkent in de krant dat de zit van het bankje aanzienlijk is verlaagd. ,,Er zijn ook klachten over binnengekomen bij ons. Het heeft te maken met de bomen in de omgeving, om de wortels te beschermen moest er grond worden aangebracht.'' Assen meldt dat een offerte is aangevraagd bij een bedrijf om de oude situatie te herstellen. Bedoeling is dan ook meteen het opschrift op de bank weer leesbaar te maken. Het bankje herinnert aan 1944 toen de Duitsers circa zevenhonderd Texelaars naar Assen brachten om als dwangarbeiders mee te werken aan tankgrachten en loopgraven. Het bankje was een dankbetuiging aan Assen voor de hulp en de gastvrijheid die daar destijds aan de Texelse mannen werd geboden.