Maximaal 1 bord per zaak, niet in de loop

De Koog gaat de strijd aan met de wildgroei van reclameborden in De Dorpsstraat en omgeving. Afgesproken is om nog maximaal één bord per exploitant buiten te zetten van hooguit één vierkante meter groot. Bovendien moet dat bord niet in de weg staan: letterlijk, de weg moet vrij blijven tussen de goten, maar ook figuurlijk. Dat betekent ook geen borden op de openbare weg maar ook geen borden op de stoep als dat de doorloop belemmert.

Vanuit het project Planet Texel Werk aan De Koog proberen ondernemers en bewoners samen met de gemeente om De Koog mooier en aantrekkelijker te maken. Dat gaat over grote projecten die veel voorbereiding en geld vragen, maar ook over kleinere dingen die snel en goedkoop kunnen. Zo zijn er onder de noemer 'schoon en heel' al heel wat kleinere ergernissen weggewerkt door gemeentewerken in de afgelopen maanden. Maar ook een afspraak onderling om de meeste reclameborden te verwijderen kost niets en levert direct een positief resultaat. "De grote hoeveelheid borden is een grote ergernis van bewoners en toeristen. Ook de ondernemers zelf vinden nu dat er een eind aan moet komen", laat de projectgroep Werk aan De Koog middels een persbericht weten.

Onder reclame-uitingen vallen ook de menukaarten, krijtborden en en ijsaanprijzingen. Aan kledingrekken, bakken met goederen bestemd voor verkoop, en plantenbakken is geen maximum gesteld, mits ze niet voorzien zijn van reclame-uitingen. Maar er volgt meer. Op 19 mei om 20.00 uur wordt in De Toekomst in De Koog een presentatie-avond gehouden. Daar zal gepresenteerd worden wat de stand van zaken is en is iedereen in de gelegenheid om vragen te stellen en 'eigen steentjes' aan te dragen. Het gaat dan vooral over reclames, terrassen en vlonders, maar ook over geveluitstraling, borden, licht, en 3D-reclames. "Het zou mooi zijn als we het dan niet meer over de wildgroei van reclameborden hoeven te hebben, omdat ze vanaf 1 mei bijna allemaal weggehaald zijn", besluit de stuurgroep.