Femmy Saal, hardlopend in het Hogeberggebied met hond Dinky.
Femmy Saal, hardlopend in het Hogeberggebied met hond Dinky. Foto: Jeroen van Hattum

Gedachten stop ik lopend in mapjes

Wat is je favoriete plek op Texel?
Vroeger was ik op mijn gelukkigst aan het strand van Paal 33. In de zomer ging ik aan het einde van een warme dag vaak zwemmen met mijn pony. Dan sjeesde ik zonder zadel en in bikini vanaf het land zo de zee in. Als ik nu op deze plek kom, moet ik wennen aan het mondaine. Plankjes met tapas, rosé… Dit vind ik trouwens heerlijk en het is goed om te zien hoe de ondernemers op deze manier strandliefhebbers richting het noorden lokken. Toch spring ik het liefst het water in en geniet ik het meest van een boterhammetje aan de vloedlijn. Nu kom ik vaak op De Hoge Berg. Ik woon aan haar voeten. Als ik in bed lig en de wind staat gunstig, hoor ik allemaal kuchende mannetjes (schapen).

Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Alle 15.000? Heb je even, hahaha! Ik heb een fijne kring vrienden en een hechte band met mijn ouders, die in De Cocksdorp wonen. Verder telt het eiland een heel grote groep ondernemers en leuke mensen die ik graag spreek. Omdat ik wil weten hoe het met hen gaat, of omdat ik graag luister naar hoe zij dingen oplossen en aanpakken.

Discussies mogen luchtiger en met humor en zelfspot

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik ben gek op vogels en ben altijd gespitst op alles wat voorbij vliegt, al heb ik er de ballen verstand van. Ik roep steevast 'hé een stern', als er een visdiefje voorbij vliegt. Toen ik vogelkenner Klaas de Jong tijdens 'In de Ban van de Condor' hielp met zijn communicatiebeleid, heb ik veel geleerd over vogels. Met de kinderen in het donker De Hoge Berg op om met een verrekijker de maan te bestuderen, vind ik een belevenis. En ik ren een paar keer per week langs het strand, door het bos of over De Hoge Berg. Tijdens het hardlopen stop ik alle ideeën en chaotische gedachten in mapjes.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik heb een communicatiebureau. Mijn werk speelt zich vooral online af. Ik schrijf blogs, teksten en productbeschrijvingen voor websites en webshops en help ondernemers online meer zichtbaar te zijn. Ook schrijf ik langere, journalistieke bijdragen voor websites. Het is gaaf om in de statistieken terug te zien dat een blog op één dag een paar duizend websitebezoekers én conversie oplevert.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Geboren op het eiland, tot mijn achttiende gebleven en daarna voor mijn studie Communicatie en Journalistiek vertrokken naar Utrecht. Tijdens deze periode werd de behoefte om terug te gaan naar Texel minder. Door vrienden, baantjes en hobby's (popkoor & salsadansen). Toen mijn jongste dochter 8 maanden in mijn buik zat, keerde ik terug, omdat ik hier een leuke baan kreeg aangeboden.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?
"Laatst was ik met mijn oudste dochter bij PEEK Streetfoodbar; leuk! Eten bij De Smulpot; ook leuk. Ik heb daar nog nooit een chagrijnig gezicht gezien. Voor de rest ben ik niet zo'n fanatieke restaurant/caféganger. De eigen keukentafel is ook leuk.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?
De schone lucht.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Discussies over belangrijke dingen mogen wat mij betreft luchtiger en met zelfspot en humor worden gevoerd. Zoals bijvoorbeeld die over de windmolens. Man, man, er wordt wat afgeknokt en met de capslocktoets ingeschakeld getypt, via Twitter. De laatdunkende toon waarmee sommige Texelaars over Den Helder praten, mag ook wel stoppen. Van deze stad kunnen we op het gebied van woningbouw en het organiseren van evenementen nog een hoop leren.

Beste herinnering aan Texel?
Met mijn dochters Tessel en Robin de zon onder zien gaan vanuit het strandhuisje en dan met zijn drieën in slaap vallen op een heel groot luchtbed.

Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Dat we soms denken Texel te kunnen houden zoals ze is, door ontwikkelingen tegen te houden of kennis van de overkant met argwaan te beoordelen. Als we dat doen, dan ben ik bang dat we juist alles verliezen wat mooi is.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?
De zee van mogelijkheden rondom ons, die onderscheidt ons van de rest.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Man, het kan morgen wel voorbij zijn! Ik geniet van vandaag en hoop over vijf jaar nog steeds mezelf te zijn.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Mijn vriendin Joyce Oosterhof. Ze is lief, oordeelt nooit en combineert haar gezin met een drukke baan: Kwaliteitsmanager bij De Wit Oils. Ze ziet veel leuke plekken van de wereld. Ik geniet van haar verhalen en kijk op het leven.


Ideeën gezocht voor betere Waddenzee

Onder de noemer ''Werelderfgoed moet beter – Jouw idee voor de Waddenzee'' zamelt de Waddenvereniging ideeën in voor verbetering van natuur en landschap van het wad. Uit de evaluatie van het overheidsbeleid van de afgelopen tien jaar blijkt volgens de Waddenvereniging dat het niet gelukt is de natuur te versterken. Ook is het niet gelukt het open landschap te beschermen. ''Met de hulp van ondernemers, bewoners, studenten en alle waddenliefhebbers van Nederland willen we beleidsmakers en beheerders laten zien dat het wél kan.'' Op www.jouwideevoordewaddenzee.nl kunnen tot en met 5 juni ideeën ingediend worden in de categorieën: Planten en dieren, Landschap en dynamiek, Milieu, Beleid en beheer en Anders.