Afbeelding
Foto: Boerderijenboek

Tijdelijke contracten OSG niet verlengd

Docenten op OSG De Hogeberg met een tijdelijk contract krijgen geen nieuw contract. Dit om te voorkomen dat zij na twee keer een tijdelijk contract een vaste aanstelling krijgen.

De schoolleiding is momenteel druk bezig met de docenteninzet van volgende schooljaar. ''Terugloop van leerlingen maakt het een uitdaging om dit, zonder gedwongen ontslagen, goed te doen. Dit heeft helaas wel gevolgen voor onze collega's met tijdelijke contracten'', schrijft rector Marcella Engbrenghof in een brief aan de medewerkers van de school. ''Om te voorkomen dat zij na twee keer een tijdelijk contract een vaste aanstelling krijgen, kunnen wij hun contract niet nog een keer verlengen, ongeacht hoe zij functioneren. (...) Helaas is dit de realiteit bij alle besturen die met krimp te maken hebben, om zo te voorkomen dat het aantal fte's in vaste dienst toeneemt, terwijl het leerlingaantal afneemt. Wij betreuren deze gang van zaken ten zeerste, maar zijn genoodzaakt om het zo te doen.''

Engbrenghof noemt geen aantallen, maar erkent wel dat het niet ten goede komt aan de kwaliteit en de continuïteit. ''Dit is heel vervelend, maar het gevolg van landelijke wet- en regelgeving.''

In 2014 werd een krimp verwacht van toen 950 leerlingen naar 650 in 2020. In hoeverre deze prognose nog klopt is niet zeker, daarom volgt op korte termijn een herijking. Het aantal fte's (voltijdbanen) was in 2014 63 en moest van 60 terug naar 53.


Rosmolen Volharding naar De Waal

De rosmolen bij hoeve De Volharding in Eierland, gebouwd tussen 1840 en 1850 en gebruikt als aandrijving voor een karnmolen, wordt verplaatst naar Cultuurhistorisch Museum Texel. Het is de laatste molen van Noord-Holland en om deze reden een bijzonder cultuurhistorisch monument voor de agrarische geschiedenis van Texel. Daarom werkt het college mee aan het plan. Hij komt op het parkeerterreintje naast het museum. Het plan heeft in De Waal tot onrust geleid. Het zou ten koste gaan van parkeergelegenheid op deze plek. Maar die wordt gecompenseerd met parkeerplek achter het museum. Ook de hoogte van 6.40 meter leidt tot weerstand, zo viel woensdag in de Wielewaal te horen.