Bart de Kroon serveert de asperges uit tijdens het diner bij Keijser.
Bart de Kroon serveert de asperges uit tijdens het diner bij Keijser. Foto: Jeroen van Hattum

Diner met lam en paprika-ijs luidt komst nieuw aspergeseizoen in

Informeel, gezellig en een geschikte gelegenheid om te proeven wat er op het gebied van asperges te verwachten is.

Circa zestig mensen schoven maandagavond aan bij aspergetelers Bert en Meina Keijser op Ongeren voor een diner met Texelse gerechten en asperges waarmee voor de derde keer het aspergeseizoen op het eiland werd geopend. De aanwezigen waren grotendeels afkomstig uit de horeca. Op het bord onder meer asperges als prelude op de verkoop die naar verwachting vandaag dan wel volgende week van start gaat. Dat was volgens Keijser nog even afhankelijk van de weersomstandigheden. Hij zei in redelijk positief te zijn over de asperges die in aantocht zijn.

Het 'witte goud' op het bord was in ieder geval lekker en smakelijk aangekleed met ham en een sausje waarvan alleen groente- en fruitversspecialist Han de Kroon wist hoe dat was samengesteld. Die kennis bleef ook beperkt tot De Kroon. Het bedrijf was één van de vier organisatoren van het diner. De anderen waren wijnimport J. Bart, Strogoff Fresh Food en de familie Keijser zelf. De Kroon haalt regelmatig producten van het eiland om die vervolgens onder horeca aan de overkant te verspreiden. Een van de vertegenwoordigers van De Kroon liet aan tafel weten dat restaurants aan de overkant onder meer graag seizoensproducten van het eiland in huis hebben. Daar wordt soms ter plekke een gerecht mee bedacht dat vervolgens bij de gasten als iets bijzonders van Texel onder de aandacht wordt gebracht. Het diner kon ook onder die noemer worden geschaard. Naast de asperges had kok Vincent Hoekstra van Vincent Eilandkeuken en Vincent City Lounge lamsragout bereid en kok Robin Koenen van Bos en Duin had een nagerecht op basis van groenten gemaakt. Het was een toetje met 'ijs, mousse en koekjes', maar dan wel ijs en mousse van gele paprika, cake van wortels, meringue schotsen, een macaron en een chiboust van duindoorn, wortelcreme en gekonfijte bospeen. Koenen voorspelde al bij het opdienen dat iedereen na afloop een mening over het nagerecht zou hebben en dat klopte ook.

Geen verrassing: de meningen waren verdeeld, maar wel heerste over het algemeen het gevoel dat het bijzonder was een nagerecht van groente te eten en dat de smaken van de groente behouden waren gebleven. Dat was het meeste te merken bij het bolletje ijs dat onmiskenbaar naar paprika smaakte. Diverse gasten waren bewust met de fiets gekomen: er stonden ook diverse soorten wijn klaar om te proeven in combinatie met de gerechten.