De band Skapiche sluit Bevrijdingspop vrijdagavond af met skamuziek.
De band Skapiche sluit Bevrijdingspop vrijdagavond af met skamuziek. Foto:

Bevrijdingspop Texel

Twee dagen popmuziek op de Groeneplaats. Tien bands op Bevrijdingspop op donderdag 5 en vrijdag 6 mei. Publiekstrekkers op het gratis festival zijn DIFF en Audio Adam. Woensdag 4 mei wordt de documentaire De Russenoorlog vertoond.

De Groeneplaats wordt voor deze eerste editie van Bevrijdingspop omgetoverd in een grote muziekarena. Met een groot, overdekt podium, kraampjes, toiletten en de bijbehorende festivalsfeer. De eerste in een reeks van vier festivals onder verantwoordelijkheid van Stichting Evenementen Texel. Laagdrempelig, zonder entree en dus vrijblijvend. Bevrijdingspop begint op beide dagen om 14.00 uur en duurt donderdag tot 23.00 uur en vrijdag tot 21.30 uur. Op vrijdag wordt het festival om 19.00 uur voor een uur onderbroken door de Lionsveiling, een veiling voor het goede doel.

DIFFen Audio Adam, die beiden op donderdagavond spelen, timmeren stevig aan de weg. Zo werden de vier Groningers van Audio Adam uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, traden ze op in De Wereld Draait Door en speelden ze Eurosonic Noorderslag, de Popronde en Paradiso plat. DIFF maakt stevige rootsrock, die het overal goed doet. ''Elk festival waar de band speelt voelt als een gezellige stamkroeg, elke kroeg voelt als een huiskamer'', promoten de vijf muzikanten zichzelf. Met Springsteen-achtige allure en humor pakt zanger Diff Rouw elk publiek bij de kladden. "DIFF is een band die bier verkoopt", schreef popjournalist Jacob Haagsma in de Leeuwarder Courant.

Andere bands die op BevrijdingsPop optreden, zijn Paul's Basement, Project Bongo, Frairs, Echo Movis, Dudettes en de Texelse band Goodbye Mosquito. Het tienkoppige gezelschap Skapiche sluit het festival op vrijdag vanaf 20.30 uur af met spetterende skamuziek.

Bezoekers aan het festival krijgen een polsbandje, er wordt alleen alcohol geschonken aan bezoekers vanaf 18 jaar. Stichting Evenementen Texel vindt de veiligheid op het festival uiterst belangrijk. Een belangrijk onderdeel van het draaiboek is dan ook het calamiteitenplan. Er is een professionele security-organisatie die veel ervaring heeft met ''crowd-control''. Sinds een aantal jaren zijn de bestaande maatregelen verscherpt en is in overleg met andere Europese festivals het crowdsurfen verboden.

Als opmaat naar Bevrijdingspop wordt woensdag 4 mei de documentaire De Russenoorlog vertoond. Cineast Arnold van Bruggen reconstrueert daarin met ooggetuigen de bloedige gebeurtenissen die in de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog voor een enorme slachting zorgden onder Duitse en Georgische soldaten en de Texelse burgerbevolking. De vertoning begint rond 20.30 uur, na afloop van de herdenking die door het Comité 4 en 5 mei wordt verzorgd. Ook deze voorstelling is gratis toegankelijk.


Vrouwen van Nu

Vrouwen van Nu gaat dinsdag 26 april op excursie naar Juttersmuseum Flora. Vertrek om 14.00 uur vanaf de Buureton, deelnemers kunnen zich vóór maandag opgeven bij Ria Witte.