Lezersfoto: alle facetten van lente in één plaats vastgelegd door Jan Bakker.
Lezersfoto: alle facetten van lente in één plaats vastgelegd door Jan Bakker. Foto: Jan Bakker

Seniorenvereniging Texel stapt uit overleg federatievorming

Seniorenvereniging Texel is uit de besprekingen voor federatieve aansluiting bij de Nieuwe Bond van Ouderen in Nederland gestapt. De voordelen wegen volgens het bestuur niet op tegen de kosten.

Nadat het bestuur van de toenmalige ANBO-afdeling Texel in september vorig jaar de zelfstandige Seniorenvereniging Texel had opgericht, werd onderzocht of federatievorming een oplossing kon vormen voor enkele praktische problemen waar de vereniging tegenaan was gelopen. Namelijk: de jaarlijkse opleiding van degenen die hulp verlenen bij belastingaangifte en de collectiviteitskorting op de zorgverzekeringen. Bij de begroting van de federatie bleek dat voor de Seniorenvereniging Texel gerekend moest worden op een verdubbeling van de bijdrage. Ruim driekwart deel van de totale bijdrage van de zelfstandige seniorenverenigingen bleek direct of indirect naar de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden te gaan en zou dus in feite ingezet worden voor landelijke belangenbehartiging. Maar dat is juist hetgeen dat bij de Seniorenvereniging Texel een hele lage prioriteit had gekregen. Voor een kleine vereniging als de Texelse wordt de federatie volgens het lokale bestuur wel erg massaal opgetuigd, waardoor het voor het oplossen van de Texelse ''probleempjes'' wel erg duur wordt. ''Gezien het feit, dat het probleem met de belastinginvullers inmiddels is opgelost, blijft alleen nog maar de korting voor de collectieve zorgverzekering over'', meldt het bestuur.


Beweegproject

Texels Welzijn biedt, in samenwerking met Sportservice Texel de mogelijkheid om deel te nemen aan een beweegproject voor 65 plussers. Het laagdrempelige groepsprogramma heeft als doel de zelfredzaamheid van ouderen te behouden (preventie) en, indien mogelijk, te verbeteren. Meer info: Texels Welzijn, Betsie Verhoeven, 312696.