Hopelijk werken de weergoden ook dit jaar weer goed mee op Akenburg.
Hopelijk werken de weergoden ook dit jaar weer goed mee op Akenburg. Foto: Ingrid Truijens.

Paardenspektakel

Rondom manege Akenburg is het vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april een drukte van belang. Het paardensportevenement Texelweekend wordt dan voor de negenentwintigste keer georganiseerd door LR De Waddenruiters en PC De Kleppertjes.

De organisatie van het grote Texelse concours mag dit jaar rekenen op een groot deelnemersveld. Zowel Texelse combinaties als deelnemers van de vaste wal laten het eerste outdoorweekend niet aan hun neus voorbij gaan. Deelnemers komen graag naar het eiland om mee te doen aan het gezellige evenement en genieten tijdens de vrije momenten graag nog even van een ritje over het strand. Met Texelweekend luidt de rijvereniging altijd het buitenseizoen in. Circa 1450 starts in de disciplines dressuur en springen staan op de agenda.


Voor de derde keer wordt naast de basissport (B t/m ZZ-licht) ook de subtop gereden in de zandbaan voor de manege. Op vrijdag en zaterdag wordt tot en met de Grand Prix gereden in de buitenbaan van de manegein Den Burg. Vrijdag gaan deze ruiters en amazones al vroeg van start met de ZZ-Zwaar, Intermediair 1 en Prix St. Georges en volgt ook de hoogste dressuurklasse. Diverse combinaties zullen ook een kür op muziek rijden. In deze klasses verschijnen vooral overkantse combinaties in de ring, maar zal ook een Texelse combinatie haar opwachting maken.

Drie dagen lang wordt in de dressuurring gereden in de basissport. Combinaties kunnen in de klasse B t/m Z2 rijden. De ZZ-licht, de hoogste klasse van de basissport, wordt op vrijdag en zaterdag verreden. Op zaterdag en zondag wordt er gesprongen op het gras.

Het evenement wordt rondom manege Akenburg georganiseerd. Publiek is van harte welkom tijdens deze drie dagen, die bruisen van de paardensport. Vrijdag gaat de ZZ-licht in twee banen om 10.00 uur van start. De B en L-combinaties beginnen om 12.00 uur, de M1 volgt om 13.30 uur en de M2 om 15.00 uur. Zaterdag en zondag zijn volle dagen. Op zaterdag wordt er vanaf 8.30 uur gesprongen en verschijnen de ruiters en amazones in de dressuurring. Op zondagochtend gaat het evenement tevens om die tijd van start. Het evenement sluit traditioneel af met de kür op muziek.