Leraren bètavakken gingen vrijdag voor even terug in de schoolbanken.
Leraren bètavakken gingen vrijdag voor even terug in de schoolbanken. Foto: Gerard Timmerman

Docenten delen op OSG kennis en ervaring over bètaonderwijs

Zonder enthousiaste leraren geen enthousiaste leerlingen. Het kweken van enthousiasme bij scholieren voor bètavakken is een belangrijke doelstelling van de Bètapartnersconferentie die vrijdag in OSG De Hogeberg werd gehouden.

Zo'n 170 docenten uit de regio voortgezet onderwijs en medewerkers van hogescholen, universiteiten en bedrijven kwamen bij elkaar om over nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs te praten en kennis en ervaring uit te wisselen. Het betreft leraren die les geven in bètavakken; natuur-, schei- en wiskunde, biologie, informatica, NLT (Natuur, leven en technologie). Om van elkaar te leren, enthousiast(er) te worden en de kwaliteit van lessen in het voortgezet onderwijs te verbeteren en om de aansluiting tussen VWO en universiteiten en hogescholen te verbeteren. De conferentie is georganiseerd door Bètapartners, een netwerkorganisatie waarbij 42 scholen zijn aangesloten en die tot doel heeft de kwaliteit van het bètaonderwijs te verbeteren. Daarnaast zijn er vier universiteiten en hogescholen bij betrokken. Bètapartners is opgericht in 2004. Aanleiding was de daling van het aantal studenten dat voor een bètastudie koos. In hoeverre de kwaliteit en aansluiting zijn verbeterd, is moeilijk meetbaar, veelzeggend is wel dat het aantal scholieren dat voor een bètastudie heeft gekozen, aanzienlijk is gestegen.

Dagvoorzitter op de conferentie was de Texelse biologiedocent Lutz Lohse, tevens vaksteunpunt coördinator van Bètapartners Amsterdam. De keus was op Texel gevallen mede vanwege de voorkeur voor een locatie buiten de Randstad.

Hoofdspreker was Dr. Marjolein Zweekhorst, werkzaam als onderzoeker bij het Athena Institute van de Vrije Universiteit Amsterdam. In haar onderzoek houdt ze zich onder andere bezig met innovatie in onderwijs op het gebied van gezondheid, biotechnologie en bio-medische wetenschappen. Daarnaast is ze opleidingsdirecteur van de master Management Policy-Analysis and Entrepreneurship in the Health and Life Sciences en doceert en coördineert ze zelf ook diverse vakken aan de VU Faculteit Aard- en Levenswetenschappen.

Nog altijd kiezen minder meisjes dan jongens voor bètavakken in het voortgezet onderwijs en eventuele vervolgstudies. Science Center NEMO toonde tijdens een presentatie te helpen dat te veranderen. Het ontwikkelt nieuwe lesmaterialen waarbij de diversiteit binnen de klas het uitgangspunt is en dit de interesse voor een bètavervolgstudie wekt.