De heren van Tevoko in actie tegen het Nederlands vrouwenteam in Ons Genoegen in 1993.
De heren van Tevoko in actie tegen het Nederlands vrouwenteam in Ons Genoegen in 1993.

Einde verzuiling leidde tot Tevoko

Het was in de huiskamer van trainer Cees Broeder waar ruim vijftig jaar geleden de basis voor Tevoko werd gelegd. Broeder was in de jaren zestig trainer van zowel volleybalvereniging Texel als GDS die destijds naast elkaar bestonden. De eerste algemeen en de tweede katholiek. De trainer voorzag dat het niet lang meer zou duren voordat de twee clubs samen zouden gaan. Het was de eindtijd van de verzuiling en apart van elkaar volleyballen op basis van verschillende levensbeschouwingen kon echt niet meer. Een bundeling van de krachten zou de sport bovendien alleen maar ten goede komen, dus het vizier werd op een fusie gericht.

Het ging allemaal niet meteen zonder slag of stoot. Het bestuur van GDS had er even moeite mee afscheid te nemen van de katholieke sportbond, maar op 27 april 1966 was het zover. Volleybalvereniging Texel en GDS gingen samen als de Texelse Volleybal Kombinatie, oftewel Tevoko zoals het altijd in de volksmond is gebleven. De nieuwe vereniging, die zich aansloot bij de Nederlandse Volleybal Bond, kende een goede start met 130 leden, vijf damesteams, twee herenteams, een jongensteam en veel meetrainende jongeren. De dames speelden al meteen op niveau wat in 1975 en 2005 werd beloond met promotie naar de derde divisie (tegenwoordig de regioklasse) en het winnen van de regiobeker. Over het algemeen speelden de vrouwen en de heren in de promotieklasse.

Buitentoernooi

Avital Selinger won in zijn eentje set van heren één Tevoko

Oud-penningmeester Tjip Huisman en oud-voorzitter Theo van Asperen waren mannen van het eerste uur die met een paar besluiten de club van een goede toekomst voorzagen. Zij stonden aan de basis van de Eilandcompetitie (gestart in 1969) en het Buitentoernooi (sinds 1971). Beiden bestaan nog steeds en met name het Buitentoernooi is voor Tevoko door de jaren heen een belangrijke bron van inkomsten geweest om financieel gezond te zijn. Jaarlijks komen uit alle delen van het land teams (maximaal 144) naar Texel om op Het Vierkante Stuk in De Dennen te volleyballen. De organisatie staat als een huis. Het Buitentoernooi werd bedacht tijdens de Pinksteren van 1971 in de De Koninghal toen een paar mensen daar binnen op een volgende wedstrijd zaten te wachten en bedachten dat het wel lekker zou zijn om buiten te volleyballen. Joop Koning van de Bremakker bood zijn medewerking aan en de camping van de familie Koning aan de rand van de Dennen is sindsdien altijd betrokken gebleven bij het Buitentoernooi.

De eilandcompetitie floreert ook nog steeds en heeft veel Texelaars met het volleybal in contact gebracht. Berry Koning, schrijver van het jubileumboek over een halve eeuw Tevoko, vermoedt dat veel Texelaars wel een keer iets met de eilandcompetitie te maken hebben gehad. "Er hebben in de loop der jaren zoveel teams meegedaan." Op het moment zijn er dertig teams die op dinsdagavond hun opwachting maken in Ons Genoegen om onderling te volleyballen. In de hoogtijdagen waren er zelfs zeventig teams en werd er soms tot na middernacht gespeeld.

Clinics

Twee andere belangrijke momenten in de historie van Tevoko: de clinic van het Nederlands herenteam in Ons Genoegen in 1990 en het bezoek van het Nederlands vrouwenteam in 1993. Bij de heren (die in 1996 goud wonnen op de Olympische Spelen in Atlanta) liet met name Avital Selinger een diepe indruk achter op Tevoko en de zeshonderd bezoekers in de sporthal. De international stond in zijn eentje in het veld om een set tegen de heren (zes man) te spelen en hij won hem nog ook. Tijdens de clinic viel één van de speelsters van Tevoko op: de toen 9-jarige Alice Blom. Ze werd tot mini van de avond uitgeroepen nadat ze het international Edwin Benne moeilijk had gemaakt en mocht als VIP een interland van de heren bijwonen. Een paar jaar later mocht Blom haar opwachting maken bij de Nederlandse jeugdselectie, op haar zeventiende debuteerde ze in de eredivisie volleybal en kwam ze zelf uit voor Oranje. Uiteindelijk speelde Blom driehonderd interlands (onder andere getraind door Selinger) en werd met diverse clubs in het buitenland landskampioen. Niettemin bleef Blom altijd verbonden met de club waar ze begon. Ze woonde door de jaren heen geregeld wedstrijden bij, in 1997 stond ze zelf als jeugdinternational clinics te geven bij Tevoko en de afgelopen jaren trainde ze soms met de dames mee als ze op Texel was.

Het bezoek van het vrouwenteam in 1993 liet eveneens een indruk achter. Heren één speelde tegen de dames en op verzoek van de coach van de dames hielden de heren zich in om blessures aan de andere kant van het net te voorkomen. De eerste drie sets verloren de heren dik, maar toen was trainer Martin Koenen van Tevoko het zat. De dames hielden zich van geen kanten in en liepen er nog mee te pronken ook dat ze de heren aan het inmaken waren. De remmen gingen los, waarna de heren van Tevoko de vierde set in de wacht sleepten tegen de professionals.

De volleyvereniging kende ook wat andere tijden. Zo ontstond er in de loop van de jaren zeventig een meningsverschil tussen oud-voorzitter Van Asperen en de vereniging toen die zich wilde aansluiten bij de Meersportenvereniging. Van Asperen was tegen en speelde een paar jaar bij Smash in Oosterend. Toen hij samen met Dirk Eelman en Wim Mets terugkeerde, kreeg hij van het bestuur te horen dat ze geen aanspraak konden maken op een plek in het eerste. Uit protest richtte Van Asperen de nieuwe vereniging Mitra/Pakhuus op. Op het veld vonden pittige derby's plaats tussen Tevoko en Mitra, maar in de kantine stonden de spelers gezellig met elkaar aan de bar. In een jubileumboek bij het 25-jarige bestaan keek Van Asperen dan ook niet om in wrok, maar herinnerde hij zich een prettige tijd bij Tevoko. Hij kreeg achteraf ook nog gelijk met zijn verzet tegen de Meersportenvereniging. Die hield begin jaren negentig op te bestaan, waarna Tevoko op 2 juli 1992 weer een zelfstandige vereniging werd. Op het moment zijn er 150 leden. Koning: "Dat is dan zonder de spelers van de eilandcompetitie. Bij de mannen is de animo momenteel tanende, maar bij de vrouwen en de jeugd staat alles er goed voor."

Voor dit verhaal is dankbaar gebruik gemaakt van het jubileumboek dat Tevoko zaterdag presenteert.