Paulien Valk:
Paulien Valk: "Ik ervaar het als een rijkdom om inspiratie en ideeën te hebben en daar wat mee te willen doen." Foto: Jeroen van Hattum

Het wad is iedere keer wat anders

Wat is je favoriete plek op Texel?

De Mokbaai. Ik woon er vlakbij en kom er vaak. De skyline van Den Helder, het ritme van de boot, gekwetter van vogels, soms een enkele pierensteker. En dan het wad, iedere keer wat anders. De spiegelingen. Modder tussen de tenen en een geul om af en toe in te zwemmen, ja fijne plek!


Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Eh ja, lastige vraag. Er zijn zoveel verschillende soorten mensen. ik kom zelf niet van Texel dus dan moet je even wennen. Maar ja, ik woon hier al sinds 2000 dus ik ben toch al aardig ingeburgerd hoor. Ach, af en toe moet je gewoon even het eiland af de stad in en dan weer lekker thuis komen.


Hoe beleef je de natuur op Texel?
Ik hou heel erg van de luchten. En de ruimte Als je op de boot naar huis zit met helder weer, wouw, hoe mooi is dat! En de wind die de boel een beetje ruig houdt. Een boom die al 30 jaar in de wind groeit, die is mooi!

Ritme van de boot en gekwetter van vogels

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

De Texelse horeca zal niet rijk van mij worden, maar het kan nog komen hoor! De Worsteltent vind ik gezellig en Paal 9 en de Balcken. Maar met kinderen uit eten gaan, daar doe je mij niet echt een plezier mee.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het open landschap, wisselend landschap, de ruimte, smalle wegen en de donkerte.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik kan niet zo goed tegen herhaling van wat we al kennen. Nog meer tuunwallen, nog meer strandboeien, nog meer strandpalen en dan ook op plekken waar ze helemaal niet horen. Voor de toerist misschien leuk, maar de dood in de pot voor smaakontwikkeling en een creatieve geest.

Beste herinnering aan Texel?

Toen ik zwanger was van Anna liep ik regelmatig langs de schapen die ook zwanger waren. Zij stonden dan op een afgebakend stukje land en als de lammetjes waren geboren mochten ze in de stal. Het landje werd steeds leger en de stal steeds voller. En dan het aanzien van de geboorte, het gewone ervan, het aardse maar toch zo mooi. Ik hield niet van zwangerschapscursus, maar dit was een mooi alternatief. Het stukje land was nog niet leeg … en toen kwam Anna.


Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Ik loop wel eens langs huizen en dan denk ik…. Een goede eilandarchitect die smaak heeft, maakt gebruik van mooie materialen en vervalt niet in al die herhaling en ontwerpt betaalbare schuren die naast dat ze praktisch zijn ook het oog strelen.


Wat doe je over vijf jaar op Texel?
We zijn lekker bezig met de cultuurmaand. Ik hoop dat het zich ontwikkelt, dat het breed gedragen wordt. Dat we in juni ons laten verrassen, amuseren, ontroeren, verrijken en verwonderen wat mensen allemaal kunnen. Een mooie cultuurmaand Lange Juni! En graag geef ik nog kunstlessen aan kinderen en volwassenen, in eigen atelier of op andere plekken van Texel. Ik ervaar het als een rijkdom om inspiratie en ideeën te hebben en daar wat mee te willen doen, dus ja: een geïnspireerd mens zijn.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Als volgende gast zou ik graag Femmy Saal zien. Ik ken haar van de Bestuursklas .Ze interviewt zelf meestal en laat daarmee anderen "stralen" maar de rollen omkeren... Ze is een mooi mens!