Afbeelding
Foto: Job Schepers

@Txl

Een hostel is...

Voor een studietrip in Dublin verblijf ik een week met twintig mensen van mijn studie in een hostel. Dat gaf mij inspiratie. Een hostel is: om 4 uur 's nachts dronken op je kamer aankomen, vervolgens struikelen over je koffer, ook nog in het verkeerde bed stappen en daarna de halve kamer wakker maken.

Een hostel is: om 4 uur wakker worden omdat er mensen over koffers binnen struikelen en daarna het licht aanzetten. Een hostel is: de gemeenschappelijke keuken gebruiken en geen blikopener kunnen vinden waardoor je met gevaar voor je eigen leven met twee messen een blik moet openmaken. Een hostel is: groenten willen snijden, maar niet kunnen snijden omdat het mes bot is omdat je er net een blik mee hebt opengemaakt.

Een hostel is: eigenlijk onwijs nodig moeten poepen, maar dat je weet dat er mensen in de rij voor de wc staan en dat er daarnaast nog twee mensen hun tanden staan te poetsen.

Een hostel is: met een groep muziekwetenschappers in de gemeenschappelijke ruimte zitten, een gitaar zien hangen en dan erachter komen dat er een snaar mist. Een hostel is: een biertje uit de grote koelkast pakken dat niet van jou is, waarbij de eigenaar vergeten is het bier te labelen (het ligt er waarschijnlijk toch al jaren).

Een hostel is: boodschappen doen, en daarna met andere mensen je gekochte spullen delen omdat je toch geen hele fles olie gaat opmaken. Een hostel is: denken slim te zijn en 's avonds te gaan douchen omdat er dan wel ruimte is, shampoo in je haar smeren en daarna erachter komen dat het water niet warm gaat worden.

Een hostel is eigenlijk wel vergelijkbaar met een groot studentenhuis. Het is even afzien, maar achteraf lach je erom.

Katja Schraag