Grafische weergave van het aantal getelde velduilen op Texel in de loop der jaren.
Grafische weergave van het aantal getelde velduilen op Texel in de loop der jaren. Bron: Ornithologisch jaarverslag

Minder weidevogels en velduilen, maar wel grote soortenrijkdom

Het gaat niet goed met de weidevogels. In twintig jaar tijd is het aantal (broed)paren van de grutto, tureluur en andere ''beleidssoorten'' waarvoor beschermende maatregelen van kracht zijn met veertig procent gedaald. Er is wel hoop. Zowel in natuurreservaat als in agrarisch gebied liggen kansen voor verbetering van de weidevogelpopulatie.

Dat staat in het Ornithologisch jaarverslag 2015 van Vogelwerkgroep Texel, met daarin een schat aan informatie. Zo worden alle 273 soorten vogels die in 2015 op ons eiland zijn gezien beschreven. Per soort het aantal broedparen, de eerste en de laatste datum, hoogste en opmerkelijke aantallen en andere gegevens. Een neergaande tendens dus bij de weidevogels. Grutto, scholekster en kievit zijn ten opzichte van 1995 bijna gehalveerd. Met als positieve uitzondering de veldleeuwerik. Dit in tegenstelling tot overal in Noord-Holland en de rest van Nederland. Elders bijna verdwenen uit het boerenland, zijn de aantallen veldleeuwerik op Texel afgenomen na 1995, maar in 2015 toch weer hoger dan in 2009. Positief is dat boeren voor percelen waar veel weidevogels broeden ''op maat-contracten'' kunnen afsluiten, een vergoeding voor het tijdelijk ongebruikt laten van dit stuk land. De afname van het aantal scholeksters wordt geweten aan de achteruitgang van de omvang en aantallen mosselbanken. De plekken waar de banken herstellen, met name in de oostelijke Waddenzee, worden de mossels overgroeid door Japanse oesters. Intensivering van de landbouw en vervroeging van de maaidatum lijken niet van invloed. De verdwijning van de velduil komt waarschijnlijk door een combinatie van factoren, zoals: effecten van begrazing, zowel direct op de vegetatie als indirect op de muizenstand, een veranderende soortensamenstelling van de muizenstand, het uitvoeren van natuurherstelprojectend, etc. Minder weidevogels dus, maar wel groeiende belangstelling voor vogels. In totaal zijn hier in 2015 116.309 waarnemingen ingevoerd door 1309 verschillende waarnemers.

Het jaarverslag, een boekje van 92 pagina's vol met kleurenfoto's (ruim 40), kaartjes, tabellen en grafieken, is voor €10,- te koop bij de Texelse boekhandels, Ecomare, VVV en het Vogelinformatiecentrum. Te bestellen door overmaking van €13, - (inclusief verzendkosten) op rekening NL46INGB0008417822 (BIC-codeLINGBNL2A) tnv Vogelwerkgroep Texel, De Hoorn, o.v.v. Jaarverslag 2015 en naam en adres.