Vrijwilligers Tilly Dekker en Lia Nieboer in het winkeltje van de Gollards.
Vrijwilligers Tilly Dekker en Lia Nieboer in het winkeltje van de Gollards. Foto: Jeroen van Hattum

"Praatje maken in winkeltje van de Gollards"

Een keer per week doen ze boodschappen bij Albert Heijn. Een paar kratten vol komen er vervolgens terug naar het eigen winkeltje dat al jarenlang in de Gollards in Den Burg is gevestigd.

De winkel wordt gerund door onder andere Tilly Dekker en Lia Nieboer, twee van de circa 160 vrijwilligers bij het verzorgingshuis aan De Zes en verpleeghuis Hollewal. De vrijwilligers werden gisteren tijdens een zogeheten 'dank-je-wel-dag' in het zonnetje gezet voor al hun inspanningen.

Mede dankzij Nieboer en Dekker is de winkel in de Gollards elke ochtend geopend. Bewoners kunnen er terecht voor alledaagse producten, maar ook gewoon voor een praatje. Dekker: "We nemen soms bestellingen voor de bewoners mee en een keer in de zoveel tijd gaan we met de trein naar Schagen om kaarten voor de bewoners te halen. Die kunnen we hier voor zestig cent per stuk verkopen, dan blijft het leuk om ook nog eens een kaartje te versturen."

De twee zouden de winkel het liefst ook in de middag geopend hebben, maar daarvoor ontbreekt het vooralsnog aan voldoende vrijwilligers. Dekker en Nieboer hebben verder als vrijwilligers twee keer per maand de bingo van de Gollards onder hun hoede. Ooit was er even sprake van de vraag of ze in de zomer een aantal bijeenkomsten zouden schrappen, maar die vraag ging snel van tafel. "Voor een hoop mensen is de bingo een belangrijk uitje, dus dat blijven we twee keer per maand doen."

Dat er doorlopend veranderingen zijn in de zorg en dat de overheid de spreekwoordelijke kraan zo nu en dan een stukje dicht draait is bekend. Zorgelijk aan de ene kant, maar aan de andere kant proberen de vrijwilligers er voor de bewoners gewoon het beste van te maken. "Maar je merkt het wel dat er de laatste jaren meer mensen zijn komen wonen die meer zorg en daarmee ook meer begeleiding nodig hebben. Dan is het prettig als je voldoende vrijwilligers hebt voor de extra dingen."

Edwin Krom mag zich met zijn 42 jaar een van de jongste vrijwilligers van de Gollards noemen. Hij woont sinds begin dit jaar bij zijn vriendin op het eiland en meldde zich bij het verzorgingshuis vanwege zijn interesse in de zorg. Een paar ochtenden per week helpt hij als vrijwilliger in de huiskamers bij het ontbijt. Een deel van de bewoners is dementerend, dus hulp en ondersteuning zijn welkom. "Ik help mee met bijvoorbeeld de korstjes van het brood te snijden, brood te smeren en het maken van een praatje. De medewerkers hebben het 's morgens al druk zat met andere werkzaamheden. Na het eten help ik vaak mee met koffie en thee inschenken en soms ga ik op pad met een bewoner om een boodschap te doen." Krom was aan de overkant accountmanager, maar had het op een gegeven moment helemaal gehad met zijn beroep. "Het liefst zou ik verder gaan in de zorg, maar het volgen van een opleiding via Omring lukte helaas niet omdat ik geen opleiding niveau twee in de zorg heb. Maar ik ben nog zoekende."

Krom zegt het nuttig en dankbaar te vinden om in de Gollards actief te zijn. "Je kunt de verzorging ontlasten en er zijn voor de bewoners. Ik heb het ook al meegemaakt dat je op de gang een bewoner treft die even niet meer weet waar hij is en die begeleid je dan naar de juiste plek." Er wonen 108 mensen in de Gollards. De Hollewal kent circa vijftig bewoners.

Natasja Beijert, samen met Jacolien van Kooten begeleider van de vrijwilligers van de Gollards en de Hollewal, zegt blij te zijn met al hun inzet. "Zonder de hulp van alle vrijwilligers zou er veel minder mogelijk zijn."