Bijeenkomst van de regionale raadscommissie in Den Helder. Om tafel raadsleden van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen.
Bijeenkomst van de regionale raadscommissie in Den Helder. Om tafel raadsleden van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Foto: Jeroen van Hattum

Zaadjes leggen tijdens raadscommissie regio

Het zullen waarschijnlijk niet meteen vergaderingen worden waarvoor Texelaars in de rij staan om ze bij te wonen. Niettemin beloven het wel belangrijke vergaderingen te worden waar de politiek bespreekt welke kant het op gaat met Texel en de regio.

Dan gaat het om de regionale raadscommissie voor de Noordkop. Een maand geleden was de eerste bijeenkomst, een week geleden de tweede. Beide keren in theater De Kampanje in Den Helder. Elke politieke partij op Texel, in Den Helder, Hollands Kroon en Schagen mag één raadslid afvaardigen naar die commissie. Bijna veertig in totaal. Vooralsnog staat er elke maand één bijeenkomst op de agenda. Burgemeester Koen Schuiling van Den Helder is voorzitter. Het is voor het eerst dat de Kop van Noord-Holland een dergelijke samenwerking tussen de gemeenteraden van de vier gemeenten kent.

Besluiten worden tijdens de regionale raadscommissie niet genomen. De raadsleden bespreken met elkaar de bovenregionale zaken die alle vier de gemeenten aangaan. Er worden "zaadjes gelegd" zoals Schuiling het tijdens de tweede bijeenkomst zei. Ook zijn er wethouders uit de vier gemeenten aanwezig om antwoorden op vragen te geven. Besluiten over de voorstellen die worden besproken, worden in de eigen gemeenteraden genomen. Belangrijkste onderwerp tot nu toe is de oprichting van een regiofonds waarin provincie en de vier Noordkopgemeenten gezamenlijk €30 miljoen voor de Noordkop stoppen.

Belangrijke vraag is in welke richting de samenwerking tussen de vier gemeenten zich zal ontwikkelen. Behoudt elke gemeenten de ruimte om zijn eigen keuzes te maken terwijl er gezamenlijk wordt opgetrokken voor bovenregionale zaken (zoals bereikbaarheid van de Noordkop, werkgelegenheid, scholing en een goed leefklimaat) of wordt de samenwerking een opmaat naar een gemeentelijke herindeling in de Noordkop? Het antwoord is het eerste, maar samenwerken is geen 'vrijheid-blijheid'. Zo deed burgemeester Schuiling tijdens de tweede bijeenkomst een beroep op de raadsleden om tijdens de eigen raadsvergaderingen niet meer met al te veel aanpassingen te komen op een regionaal ambitiedocument waarin beschreven staat welke kant het de komende jaren op moet met de Noordkop. Wat dat betreft, worden de besprekingen in de regionale raadscommissie toonbepalend voor de besluiten die de gemeenteraden later afzonderlijk nemen. Texels Belang is ernstig bezorgd dat de samenwerking uiteindelijk toch de kant van een fusie opgaat. Texel 2010 heeft daarom al niet eens plaatsgenomen in de regionale raadscommissie. Van PvdA, VVD, CDA, D66, GroenLinks, Sterk Texel en Eiland Belang op Texel zijn geen tegengeluiden gehoord. En het kan ook anders: zes lokale partijen in Den Helder trokken vorige week gezamenlijk op tijdens de regionale raadscommissie, terwijl het in de Helderse politiek onderling kan donderen.

Belangrijk punt voor de korte termijn is dat de regionale raadscommissie zich ook echt bezighoudt met bovenregionale zaken. Dan kan het gezamenlijk optrekken voor de gezamenlijke belangen in de Kop van Noord-Holland de kans krijgen zich te ontwikkelen. Zodra het gevoel zou ontstaan dat de ene gemeente zich gaat bemoeien met lokale zaken uit een andere gemeente, gaat het vermoedelijk mis. In dat geval worden de zorgen op Texel over een mogelijke gemeentelijke herindeling in de toekomst ook terecht.