Het podium was precies groot genoeg om KTF te herbergen.
Het podium was precies groot genoeg om KTF te herbergen. Foto: Job Schepers

KTF knalt als vanouds

De KTF heeft zaterdagavond een knallend Voorjaarsconcert gegeven in Question Plaza in Den Burg. De goed ingespeelde fanfare liet zien niets aan het toeval te willen overlaten in het jubileumjaar. Op 7 september bestaat KTF 125 jaar.

Het enthousiasme was zo groot dat KTF bijna begonnen was zonder één van de leden. Toen dirigente Wendy Prins wilde beginnen, klonk er ineens een 'wacht op mij' van achteruit de zaal. Arie Maat was nog druk bezig met van alles en stond dus nog niet op het podium. Het ijs was hiermee direct gebroken. Het publiek genoot van afwisselende nummers als 'Oh happy day', Under the double eagle', Hymn of glory en Oldies forever. Het geheel werd aan elkaar gepraat door Marco van Sambeek die zijn huiswerk duidelijk gedaan had. Door de knusse setting van Question Plaza kreeg het optreden de sfeer van een huiskamerconcert, van extra decor voorzien door foto's van het 125-jarig verleden van KTF. Het publiek genoot zichtbaar. Positief voor KTF is dat ook een aantal jongere muzikanten de weg naar de fanfare heeft weten te vinden, al mag deze trend nog wel wat meer navolging krijgen. Net als Excelsior heeft ook KTF te kampen met vergrijzing, al was dit aan het enthousiasme van het spel allerminst te merken. Het publiek kreeg waarvoor het gekomen was: een afwisselend programma met mooie solo's, het nodige slagwerk en een feestelijke toon. Al met al kent KTF een veelbelovend begin van het jubileumjaar. Ook in het restant van 2016 zullen er diverse optredens plaatsvinden, waarbij het jubileum nog de nodige aandacht zal krijgen.


Betty Bakker stopt als dirigente Excelsior

Betty Bakker stopt aan het eind van dit seizoen als dirigente van Excelsior. Volgend jaar zou ze dertig jaar leiding hebben gegeven aan het orkest, waar ze zelf vijftig jaar aan verbonden is.

Betty Bakker werd vorig jaar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Toenmalig burgemeester Giskes noemde haar een wonderkind, dat als eerste student in Nederland afstudeerde op bugel. Geprezen ook als ''ambassadeur van de muziek'' en al tientallen jaren werkzaam in het muziekonderwijs. Vakbekwaam en met veel inzet, onder meer voor Excelsior. Daarnaast al vele jaren dirigent van muziekvereniging Advendo in Broek op Langedijk en van jeugdharmonie Nuevo in Zaanstad. Door haar originele repertoire keuze en haar inspirerende werkwijze geniet zij grote bekendheid in de harmonie- en fanfarewereld. Ze stopt om gezondheidsredenen. De muziekvereniging gaat op zoek naar een geschikte opvolger.