Rotaract bij de officiële installatie.
Rotaract bij de officiële installatie. Foto: Arnold Langeveld

Rotaract: actieve jongerenafdeling Rotary bestaat nu officieel

''Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!'' Uitgesproken door Marius Kikkert, jaarvoorzitter van Rotary Texel bij de uitreiking van de officiële charter aan Rotaract Texel. Daarmee is de oprichting van de jongerenafdeling officieel een feit.

''Rotary Change'' was in 2013/2014 het jaarthema van de Texelse Rotary. Dit thema inspireerde om de jeugd meer te betrekken bij de doelstelling van de serviceclub. Zo werd het idee geboren om op Texel een Rotaract op te zetten. Dit is een internationale groep jongeren jaar, die is verbonden aan de Rotary.

Daartoe werd in november 2013 Alicia van Woensel, toenmalig voorlichtster van Rotaract Nederland, uitgenodigd om een inleiding te houden over Rotaract. Dat gebeurde in Boutique Hotel Texel, waar ook een aantal Texelse jongeren waren uitgenodigd om met Alicia over Rotaract te praten. Kikkert: ''Het was een klein clubje van een man of zes en allemaal van achter de Ruigendijk. Dat was wel tekenend, maar goed de invloed van de Langevelden en de Van der Lindes in dat gebied is niet te onderschatten.'' Roland Schippers, Marianne Langeveld en Melvin Kikkert gingen de kar trekken om te onderzoeken of er een volwaardige club kon worden opgericht. Wel een traject van vallen en opstaan, want een volwaardige club betekent minimaal tien tot twaalf leden. Marius Kikkert: ''Niet het maatschappelijk betrokken zijn was een probleem, maar het binden aan een club met daaraan gekoppeld een aantal verplichtingen leidde tot terughoudendheid.'' Desondanks lukte het om Rotaract te laten uitgroeien tot een volwaardige club met inmiddels 19 leden, afkomstig van het hele eiland. In leeftijd variërend tussen 18 en 30 jaar en met 35 jaar als bovengrens. Een actieve club mensen, met als missie onder meer het welzijn van Texel een handje te helpen. Om het officieel te maken was gouverneur Anne Legeland vorige week naar het eiland gekomen om het certificaat te overhandigen en de speldjes op te spelden.

Rotaract heeft voor de activiteiten niet dit officiële moment afgewacht, eind vorig jaar presenteerden de groep al het Texelse Monopolyspel. Dit initiatief blijkt dermate succesvol, dat de spelen bijna niet zijn aan te slepen. In kort tijd heeft de club zo al €35.000,- bij elkaar gesprokkeld, geld dat wordt besteed aan Texelse goede doelen. Marius Kikkert: ''Als we kijken naar de activiteiten die ze in de afgelopen tijd hebben ondernomen belooft dit een zeer actieve club te worden waar Texel trots op mag zijn.''