Koken op Texel met lokale ingrediënten

Koken op Texel is de titel van een kookboek dat donderdag 14 april om 15.00 uur feestelijk ten doop wordt gehouden tijdens de vaart op de veerdienst TESO.

Bekende en minder bekende Texelaars presenteren gerechten, als het even kan met ingrediënten van eigen eiland. Texels lamsvlees, kraakverse vis uit de Noord- en Waddenzee, lokale oesters, kokkels en garnalen, asperges, aardappels en andere verse groenten van het eigen land. Verder lokale bieren en likeuren. De recepten zijn divers en, dankzij de stap-voor-stap werkwijze, eenvoudig te maken.

Maar Koken op Texel is ook een kennismaking met het eiland en zijn bewoners. Foto's en de Texel-weetjes, door het boek gestrooid, maken dat je nog meer van het eiland gaat houden.

In het boekje ook de geschiedenis van Neerlands grootste waddeneiland. Over de stadsrechten die graaf Willem VI het 'Lant van Texsel' in 1415 verleende en verder terug. ''Tot 1170 was Texel nog verbonden met het vasteland. In de 17de en 18de eeuw werden de VOC- schepen er bevoorraad. Bijzonder is ook dat de meeste aandelen van Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) in bezit zijn van de eilanders zelf.''

Een co-productie van Zilte Zaken en Orange House, het boekje kost €15,75.