''Haven over 2 weken biologisch dood''

Mossels, oesters, krabben, anemonen, garnalen en andere dieren in de haven van Oudeschild sterven massaal af. ''Ik verwacht dat over twee weken de haven biologisch dood is'', zegt Pierre Bonnet van Ecomare.

De bioloog maakt dat op uit monsters, onder meer in de Waddenhaven. ''Nu is er al een procent of 60, 70 van dieren dood. Een aantal mossels heeft de schaal stijf dicht, maar dat houden ze niet eeuwig vol. De kleur is er uit.'' Een deel van de gelekte gasolie is naar de bodem gezakt en heeft daar drab gevormd. ''Als je er in roert, dan komt er weer wat naar boven. Uiteindelijk zal dit wel door bacteriƫn worden afgebroken. Hoe lang dit vergt en hoe lang het zal duren alvorens het leven in de haven zich zal herstellen, is lastig te voorspellen. Binnen enkele maanden tot een jaar zal een vijftal soorten weer massaal in de haven aanwezig is. Twee weken geleden zaten er echter tientallen soorten en voordat die allemaal in de juiste verhoudingen terug zijn, kan het nog jaren duren.'' In hoeverre de olie die in de Waddenzee terecht is gekomen milieuschade veroorzaakt, is nog onduidelijk. Vogels lijken er, op enkelen na, geen last van te hebben.

Waar het er aanvankelijk op leek dat de vervuiling zich tot de haven zou beperken, constateerde Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het zeewater, dat er ook olie de Waddenzee in was gestroomd. De vervuiling strekte zich uit van Dijkmanshuizen tot in de NIOZ-haven en ook de TESO-boot voer er doorheen. Zeevogelexpert Kees Camphuysen van het NIOZ zag bij Dijkmanshuizen een zwerm van bijna 300 eidereenden in zo'n olievlek. Ze poetsten wat meer dan normaal, maar leken er geen hinder van te ondervinden. Angst bij Natuurmonumenten dat de olie de Schorren zou bereiken, werd niet bewaarheid. Toch is Eric Menkveld van NM er niet gerust op. Uit een studie die het NIOZ uitbracht blijkt namelijk dat ook kleine olielozingen negatieve effecten hebben op het zeeleven. RWS zette meerdere middelen in om de oliefilm op te ruimen. Zoals met absorberend materiaal en een skimmer om olie uit het water te halen. Meer op pagina 2.