De communicatiebunker tegenover het vliegveld.
De communicatiebunker tegenover het vliegveld. Foto: Collectie Paul Dijkstra

Oorlogserfgoed

gewaarborgd

Het Waddenfonds heeft een bijdrage van ongeveer €460.000 toegezegd voor het Texelse deel van het project "Atlantikwall in het Waddengebied". Met dit project moet erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog behouden worden voor volgende generaties.

De subsidie van het Waddenfonds maakt de Texelse dekking vrijwel compleet. Voor Texel heeft het project de volgende doelstellingen: het conserveren en verder toegankelijk maken van de waardevolle overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog; het bezoekbaar maken en/of virtueel beleefbaar maken van bunkers (waaronder de communicatiebunker bij het vliegveld) en een belevingsmeerwaarde toevoegen aan de expositie van de Georgische opstand, zodat het verhaal voor de toekomstige generaties interessant en voorstelbaar blijft. Het bestuur en de vrijwilligers van het Luchtvaart en Oorlogsmuseum (LOMT) zijn zeer verheugd.

In totaal is voor het hele project €2,9 miljoen toegezegd. Het project omvat een groot aantal projectonderdelen met een totaal budget van €4,4 miljoen. Het LOMT werkt in dit project samen met een brede coalitie van verschillende organisaties. De hoofdaanvrager is Zeestad Beheer uit Den Helder. Het Texelse deelplan is in opdracht van het LOMT bestuur geschreven door Kees Groenewoud. Een extra stimulans om de ingewikkelde en langdurige aanvraagprocedure vol te houden kwam in september 2015 in de vorm van een bijdrage van 25.000 euro van het gemeentebestuur.
De komende maanden wordt er gewerkt aan een concrete invulling van de plannen. De eerste uitvoeringswerkzaamheden zullen naar verwachting begin 2017 aanvangen. Het bestuur ziet de subsidie als een opsteker voor het goede werk van het museum en als een uitgelezen kans om de overblijfselen op Texel uit de ingrijpende oorlogsperiode nog beter in beeld te brengen en te behouden voor volgende generaties.

Bunkerherstel

Als gezegd, niet alleen op Texel wordt geïnvesteerd. Ook in andere delen van het Waddengebied staat veel te gebeuren. Het waddenbrede project 'Atlantikwall in het Waddengebied' is gericht op het verbinden en herstellen van het versnipperde en verwaarloosde oorlogserfgoed: zes voormalige Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog worden opengesteld en toegankelijk gemaakt voor publiek. Daarbij gaat het om de volgende locaties: Verteidigungsbereich Den Helder in Huisduinen (NH), museum LOMT op Texel (NH), de Fiemel Batterie bij Punt van Reide (GR), Noarderleech (FR), De Stelling van Den Oever (NH) en het Kazematten museum Kornwerderzand (FR). Bezoekers krijgen in de bunkers informatie over onder meer de Duitse bezetting, de bouw van de Atlantikwall, de gevolgen van de oorlog voor de bewoners en het landschap. Het project moet uitgroeien tot een duurzame toeristische recreatieve trekpleister rond een beleefbare en betekenisvolle geschiedenis: lokaal, bovenlokaal en internationaal. Het project is een vervolg op het in 2013 gehonoreerde WF project voor de Friese Waddeneilanden.

Wethouder Eric Hercules was ook duidelijk in zijn nopjes met deze subsidie, zo was dinsdagavond te zien toen hij het nieuws tijdens de raadscommissievergadering bekend maakte.