Politiek likt wonden na het

mislukken van fusie scholen

"We waren niet voorbereid op feit dat een fusie afgeblazen zou worden. Het waren soms spannende onderhandelingen, maar er was geen enkele aanleiding om te denken dat het fout zou dreigen te gaan." Dat stelde burgemeester Uitdehaag in de raadscommissievergadering van afgelopen dinsdag in reactie op de mislukte fusie tussen de OSG en Scholen aan Zee.

Het stuklopen van de fusieonderhandelingen leidde in de Texelse politiek tot teleurstelling, misschien wel het meest treffend omschreven door Remko van de Belt (PvdA): "Er was bij sommigen grote opluchting dat de fusie van de baan was, het nieuws bracht mij juist zorgen. Die geluiden zijn er dus ook." De VVD vindt het spijtig dat de stekker er eenzijdig uitgetrokken is en spijtig dat de onzekerheid blijft." De grote vraag blijft hoe nou verder. Moet er nieuw onderzoek gedaan worden naar een fusie of moet de OSG alleen verder. "Het bestuur denkt na over vervolgstappen. We kunnen niet op zelfde voet verder. Dat besef is er ook op de OSG. Er zijn in de basis twee kanten die we nu op kunnen. Een fusie of alleen verder. Het ministerie van Onderwijs Ministerie wil naar kleinere scholen in een nieuwe vorm van onderwijs. De raad was voor een fusie, als we een nieuwe poging willen gaan doen, moeten we zo snel mogelijk beginnen", sprak Uitdehaag de commissieleden toe.

Naar verwachting daalt het leerlingenaantal tot 2020 van 900 naar 650 leerlingen. "Kun je daar een zelfstandige school mee draaien? Waar is het mis gegaan", vroeg Henk Jonker van Texel 2010 zich af. Moet de OSG aansturen op een lijmpoging met Scholen aan Zee? Moet er een andere partner gezocht worden? Johan Bommerson, verantwoordelijk voor de 0-meting die stelde dat zelfstandig verder gaan geen optie was, gaf op de website van de krant zijn reactie: "Een krimpende school die niet onderwijskundig en bestuurlijk samenwerkt met een of meer andere scholen, zal niet in staat zijn een volwaardig onderwijsaanbod in stand te houden en zal daardoor steeds minder aantrekkelijk worden en zo alleen nog maar verder en sneller krimpen. Een keuze voor 'alleen' wordt zo een keuze voor het teloor gaan van het volwaardig voortgezet onderwijs op Texel. Wie het volwaardig voortgezet onderwijs op Texel wil behouden, heeft dan ook geen andere keus dan de samenwerking met anderen te zoeken."

Het bestuur gaat alles op een rijtje zetten en de mogelijkheden onderzoeken. Ook de mate van bestuur kan besproken worden. De burgemeester gaf aan het absoluut geen ideale situatie te vinden om tegelijkertijd bestuur en college te zijn.