Vijf adviezen over gezonde voeding

'Als je eet zoals de natuur het bedoeld heeft kost het je lichaam minder energie om alle slechte stoffen te verwerken en worden goede stoffen beter opgenomen.'' Dat zegt voedingsdeskundige Richard de Leth naar aanleiding van vragen van Ekoplaza. Hij geeft vijf adviezen:

1. Kies voor groenten en fruit van het seizoen en bij voorkeur zo lokaal mogelijk. Dit betekent niet alleen dat het milieu minder belast wordt, het is bovendien betaalbaarder en voedzamer.

2. Gebruik roomboter in plaats van margarine. De productie van margarine kent veel bewerkingen met even zo veel ingrediƫnten. Roomboter bestaat puur uit roomboter en bevat inderdaad verzadigd vet, maar ook dat heeft ons lichaam een beetje nodig.

3. Calcium is een belangrijke voedingsstof, maar een dagelijkse dosis calcium kan beter uit andere producten dan melk gehaald worden, zoals broccoli, noten, bladgroenten, eieren, vis en gevogelte.

4. Je krijgt geen gebreksziekten als je geen brood eet. Brood is nu de belangrijkste bron van jodium, maar oorspronkelijk haalden we dit uit zeegroenten en witvis. Zeegroenten zijn vergeten superfoods.

5. Dranken. Drink meer water en kruidenthee. Kruiden en specerijen zijn de medicijnen van de natuur.