Groenzwart

Nog veel vragen

De haven is weer open en volgens Rijkswaterstaat drijft er geen gasolie meer op de Waddenzee. Maar daarmee is het laatste woord over het olielek in de haven van Oudeschild nog niet gezegd. Een calamiteit met verstrekkende gevolgen, voor het leven onder water in de verschillende havens in Oudeschild, maar ook financieel. Medewerkers van de aannemer die de olie moesten opruimen, werkten hard, maar het kon niet voorkomen dat er milieuschade is aangericht. Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit, stuurde de opruiming aan. Het verloop van de acties werd via persberichten naar buiten gebracht. Toch resteren er nog de nodige vragen over dit incident, over wat er wel en niet goed ging en waarvan de aanpak vanaf de wal met kritische ogen werd gevolgd.

Zoals bijvoorbeeld of het risico op olielekkage rechtstreeks in de haven bij de milieucontrole en/of afgifte van de vergunning wel goed is ingeschat? Is na het bekend worden van de lekkage en het waarschuwen van een opruimingsbedrijf en de Havendienst door CIV de olievlek snel genoeg geïsoleerd? Is de tamelijk smalle toegang tot de passantenhaven afgeschermd om vervuiling van dit deel van de haven te voorkomen? Waarom is de haven niet veel eerder afgesloten, zodat geen olie de Waddenzee in kon stromen? Waarom hebben signalen dat er olie op de Waddenzee dreef die dit weekend al zijn gegeven, er niet toe geleid dat de havenmonding toen al is afgesloten?

De hoeveelheid gelekte olie bleek na het weekend veel hoger dan aanvankelijk werd aangenomen. Als de juist omvang eerder bekend was geweest, zou dit tot eerdere, andere of aanvullende maatregelen hebben geleid? De situatie in de haven is na de overgang van Rijk naar gemeente wat gecompliceerd. De haven is van de gemeente, Rijkswaterstaat gaat over de kwaliteit van het water. Twee overheden met elk hun eigen verantwoordelijkheden. Heeft dit effect op de aanpak gehad? De ter zake kundige medewerker van RWS zou op het moment van de calamiteit in Harlingen zijn geweest en de boot hebben gemist. Daardoor duurde het een poos voordat hij er plekke was. In hoeverre heeft dit tijdverlies een snelle en effectieve aanpak in de weg gestaan? Wat is het effect van de vervuiling op schelpdieren en ander leven onder water in de Waddenzee? Komt hier een onderzoek naar? En ten slotte: Wat wordt er gedaan om herhaling van een dergelijk milieu-incident te voorkomen?

Deze vragen hebben we voorgelegd aan RWS. Het antwoord: '''Rijkswaterstaat evalueert dergelijke incidenten. Daarom heeft RWS opdracht gegeven om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de olieverontreiniging die heeft plaatsgevonden in de haven van Oudeschild. In afwachting van de uitkomsten van dit onderzoek is het niet opportuun om in te gaan op de vragen.''