Volgende tegenslag voor Texelhopper

De Texelhopper heeft een nieuwe tegenvaller te incasseren gehad. Connexxion paste op 6 maart de dienstregeling van lijn 28 aan, waardoor de bus van 19.55 uur van 't Horntje naar De Koog op sommige dagen niet meer verder rijdt dan Den Burg. Dat was echter nooit algemeen bekendgemaakt.

Het was een reiziger die vorige week op de social media zijn beklag deed over het niet doorrijden van de bus, waarna er van alles op gang kwam. De geplaagde Texelhopper kreeg op social media de volle laag en er werd geschamperd over de €20.000,- die de gemeenteraad recent nog voor verbetering van de communicatie rond de Texelhopper beschikbaar stelde. Connexxion erkende desgevraagd dat de informatievoorziening over de wijzigingen in lijn 28 aan de reiziger inderdaad onvoldoende was geweest, maar het kwaad was op social media al geschied. Ook wethouder Eric Hercules meldde via Twitter "overdonderd" te zijn door de nieuwe dienstregeling en dat de onvrede aan Connexxion was overgebracht. Volgens een woordvoerder van Connexxion rijdt de bus van 19.55 uur op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond niet verder dan de Elemert in Den Burg. Op de andere avonden (waaronder de wisseldagen) rijdt de bus wel gewoon door naar De Koog. "Die avonden hebben we twee bussen rijden, op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond rijdt er maar één bus waardoor we een korte slag maken." Reizigers kunnen die avonden het ontbrekende deel tussen Den Burg en De Koog overbruggen met een kleine Texelhopperbus. Volgens Connexxion kan dat binnen de drie euro die voor een rit met het openbaar vervoer op Texel moet worden betaald. Volgens een woordvoerder van de provincie (verantwoordelijk voor het openbaar vervoer met de bus) is die oplossing via de regiecentrale van de Texelhopper in Den Burg geregeld en daar bekend. "De reizigers die het betreft zijn eveneens op de hoogte." Volgens de woordvoerder van Connexxion is de keuze voor één in plaats van twee bussen op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond gebaseerd op het reizigersaanbod. Het biedt de chauffeurs de gelegenheid aan de wettelijke rij- en rusttijden toe te komen. Volgens de woordvoerder is het een voorlopige situatie. In aanloop naar het komende zomerseizoen wordt gekeken naar een definitieve oplossing. Er is nu ook geen goede aansluiting meer op de laatste boot. De wijziging in de dienstregeling komt voort uit het niet meer meevaren van de bus met de boot sinds 6 maart. Sindsdien rijdt lijn 28 weer zijn rondjes over het eiland.

De Texelhopper publiceerde recent ook de vervoerscijfers van de kleine Texelhopperbusjes in februari: er reisden die maand 6410 reizigers met de hopperbusjes en dat was een stijging van 11 procent ten opzichte van februari 2015. Gemiddeld namen 221 mensen per dag de kleine Hopper om zich over het eiland te verplaatsen. Van de busjes vertrok 98,2 procent op tijd (met een marge van tien minuten).