Vlnr: Meta Maas, Rob Maas de baron, Beppie Bakker, Eline Jongejan,  Judith Kikkert, Lisette Daalder en goede fee Anke van Harten.
Vlnr: Meta Maas, Rob Maas de baron, Beppie Bakker, Eline Jongejan, Judith Kikkert, Lisette Daalder en goede fee Anke van Harten. Foto: Gerard Timmerman

Vrolijk en spannend kindertoneel

Kinderen zaten zaterdag op het puntje van hun stoel tijdens ''De betovering van de Fortunia-vogel'' door Toneelgroep Oosterend. Vrolijkheid en spanning wisselden elkaar af in een stuk, geschikt voor jong en oud.

Alweer drie jaar geleden gaf Toneelgroep Oosterend voor het laatst een uitvoering voor de jeugd, wellicht was dat de reden dat de zaal 's middags maar half vol zat. Voor de avondvoorstelling was de belangstelling beter. Of het aan het mooie weer lag of dat het een andere oorzaak had; aan het spel van de Oosterenders en het stuk kan het in ieder geval niet liggen. Er werd meer dan goed gespeeld, de acteurs waren vol overgave in de huid van de karakters gekropen. Het neerzetten van zo'n stuk moet veel voldoening geven, maar dan is het nog mooier als je na maanden repeteren voor een volle zaal speelt. Een gemiste kans dus voor al die kinderen die er niet zijn geweest; zij en hun ouders doen er goed aan goed in de gaten te houden wanneer de Strender toneelgroep weer een stuk opvoert.

Knetter

In ''De betovering van de Fortunia-vogel'' door Willy Decloe draait het om de belevenissen van de zusjes Evi (Beppie Bakker) en Milou (Eline Jongejan). Hun ouders vertrekken voor een maandenlange wereldreis. Barrel de butler (Meta Maas) en Juf Mineur, de oude schooljuffrouw (Anke van Harten) passen op de meisjes. Aan de muur in het landhuis hangen drie bijzondere schilderijen, de linkse van Baron van Buitensporen (Rob Maas), rechts Barones van Buitensporen tot Kwebbelbergen (Judith Kikkert). En dan is er nog Knetter de Huiself (Lisette Daalder).

Gouden ei

Evi en Milou zijn overgeleverd aan de nukken van de butler en Juf Mineur (''die ouwe zeur''). Twee vrolijke meisje, die het maar niets vinden dat ze naar school moeten. Als zich ook maar even een onbewaakt ogenblik voordoet, spijbelen ze en halen kattenkwaad uit. Zo vinden ze in de wand een gat en dat blijkt de toegang tot het hol van de huiself. Knetter, die er uitziet als een soort nar, is wat schuchter. Al snel wordt duidelijk waarom: hij heeft een heel gemene meester, de butler. Die laat hem allerlei vervelende klusjes opknappen. Zo moet hij met een schaar het gazon knippen. En voor straf moet hij zelfs een fles azijn leegdrinken. Je hebt acteurs die wel eens wat weinig bewegen, maar als baron en barones bewogen Rob Maas en Judith Kikkert helemaal niet. Doodstil zaten ze in het schilderij, totdat meisje Milou de Fortunia-vogel aaide. Bij toverslag begonnen baron en barones te bewegen en te spreken. Zij een beetje bekakt, en hij als een echte heer van stand. Aan zijn verre reizen had hij de vogel overgehouden, die gouden eieren bleek te leggen. Ondanks het dringende advies de eieren niet te gelde te maken, had hij er toch eentje verkocht. ''Geld maakt meer kapot dan je lief is'', treurde de baron. Zoon Gijsbert was verdwenen en hij en de barones in het schilderij beland. Als Knetter de butler hoort vertellen dat in de Fortunia-vogel gouden eieren verstopt zitten, begrijpt hij daar niets van. Maar Milou en Evi zijn slimme meisjes en als de butler zit te snurken, pikken ze de sleutel. Zo kunnen ze bij de eieren. Maar de butler bespeurt onraad en gooit een net over het drietal. Knetter sleept toch een ei mee in zijn hol, waarna de betovering wordt verbroken. Knetter verandert in de zoon Gijsbert en wordt herenigd met baron en barones. Eind goed, al goed.

Pluim

Een pluim voor de acteurs, die vol overgave speelden en onder leiding van regisseur Els Whyte de bijzondere karakters fraai gestalte gaven. Beppie Bakker en Eline Jongejan deden voor het eerst mee. Mooie kostuums, toneelassistenten Nicole Maas, Roelie Zandee, Ina Schrama en Karin Nauta hadden zich behoorlijk uitgesloofd. Aad Zegers verzorgde de techniek, Willem Hart, Hermann Boks en Biem Vlaming hadden het prachtige decor gemaakt, Rens en Ilonka Koning de poster, Annie vd Heide filmde.