Spelen op de troubadourharp.
Spelen op de troubadourharp. Foto: Artex

Harp spelen bij Artex

Hij kan makkelijk op schoot worden gezet en past voor vervoer goed in een rugzak: de troubadourharp. Artex Kunstenschool in Den Burg verzorgt dit voorjaar een kortdurende cursus voor het spelen op het snaarinstrument.

De kleine harpen bevinden zich volgens Roos Bakker van Artex normaliter op de basisscholen voor de IMV-lessen (instrumentale muzikale vorming), maar die lessen stoppen binnenkort weer en dan zijn de harpen tijdelijk voor muzieklessen bij Artex beschikbaar. "Colet Nierop gaat er vanaf vrijdag 22 april om de twee weken vier lessen van 25 tot 40 minuten op geven." Dat is voor jong en oud. De groepjes worden op leeftijd ingedeeld. "Kinderen zie je tijdens de IMV-lessen op de grond gaan zitten met een troubadourharp en als volwassene kun je hem makkelijk op schoot nemen om te spelen."

Artex houdt komende zaterdag 9 april open dag en dan kunnen belangstellenden van 11.00 tot 14.00 uur in het gebouw aan het Schilderend zien en horen wat daar allemaal gebeurt. Er worden proeflessen gegeven, er zijn optredens van docenten, het Popkoor treedt op, er is een quiz over Artex en kinderen kunnen zich laten schminken. Te zien is onder meer dat er weer diverse kortlopende cursussen in aantocht zijn.

Dat is onder meer 'Muziek voor Peuters' waarbij ouders en grootouders samen met een kind leren genieten van muziek. Die lessen worden gegeven door Klarina Combé en starten op dinsdagochtend 10 mei. Lisette Boeijen begint weer met danslessen voor jongens van 8 tot en met 12 jaar onder naam 'Boys Only'. Dat start op vrijdagmiddag 13 mei. Het gaat om zeven lessen van elk vijftig minuten. De eerste lichting van Boys Only was vorig jaar te zien tijdens de tweejaarlijkse dansvoorstelling van Artex en dat was toen een groot succes.

Op vrijdag 13 mei start bij Artex ook het 'Schrijfatelier'. Gitta de Leeuw geeft om de week vier lessen van elk drie uur. De deelnemers (volwassenen en jongeren) leren hoe ze creatief met taal, schrijven en verhalen kunnen omgaan. Voor de muziekliefhebbers start woensdagavond 11 mei een korte cursus van vijf lessen onder de naam 'Jazz en -improvisatie'. Onder leiding van de nieuwe koperdocent Jan Doedens leren de cursisten de fijne kneepjes van de jazzimprovisatie. De exacte tijden van de diverse cursussen zijn te vinden in een advertentie elders in deze krant.

Komende vrijdagavond 8 april houdt de Kunstenschool de finale van het Ensemblefestival. Dat begint om 19.00 uur in de Kiekendief op De Krim bij De Cocksdorp. Er doen dertien ensembles mee. Kaartjes kosten €5,- per persoon en zijn verkrijgbaar bij Artex en Nauta Boek aan de Parkstraat in Den Burg.