Nelly Philipse:
Nelly Philipse: "Heerlijk om over het pad langs de zeereep te lopen." Foto: Jeroen van Hattum

Dwalen in duinen geeft vrij gevoel

Texelaar en toerist vertellen in de serie het 'Eiland van...' over hun beeld van Texel en hun relatie met het eiland. Deze week: Nelly Philipse uit De Koog, voormalig directielid van Fontys Hogescholen.

Wat is uw favoriete plek op Texel?

De plek in De Koog waar ik woon en het strand en de bossen die hier zo vlakbij zijn. Als ik de deur uitloop, heb ik meteen een randje bos, een randje duinen en een randje strand. Ik maak graag elke dag een wandeling in de omgeving en dan vind ik het ook heerlijk om over het pad langs de zeereep te lopen.


Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Als heel prettig, ontspannen en zonder stress. Dat laatste merk je altijd als je weer even in het westen van het land bent geweest. Texelaars zijn ook plezierige mensen, mensen waar je van op aan kunt en die heel behulpzaam zijn.

'Leuke na het maken van een reis is weer thuiskomen op Texel'


Hoe beleeft u de natuur op Texel?

Als een plek waar je heerlijk tot rust kunt komen. Ik vind het hier ook mooi om de afwisseling van de seizoenen mee te maken. En de afwisseling in het land: de Noordzeekant met zijn golven en het strand is mooi, maar aan de Waddenkrant is het eiland is ook prachtig. Het is mooi als je met gasten bij de Waddendijk nabij Krassekeet de dijk oprijdt, zodat je over de Waddenzee uit kunt kijken. Prachtig als je dan de verwondering ziet bij mensen die niet weten dat je de dijk op kon rijden.

In welk café/restaurant op Texel komt u graag?

Ik vind het leuk om naar één van de vele strandpaviljoens te gaan en ik mag ook graag uit eten gaan. Hier in De Koog of elders. Laatst ben ik in 't Cafeetje in Oosterend geweest en daar was het ook lekker. De kwaliteit van de restaurants is goed. Je ziet dat er verschillende niveaus op het eiland zijn.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De sfeer zoals die is en de prettige contacten met elkaar. Verder heb je hier een prachtig cultureel aanbod. Ik ga graag naar Klif 12, maar ook naar de concerten die door jonge musici in het kerkje van Den Hoorn worden gegeven. Dat zijn musici die podiumervaring moeten opdoen. Op zondagmiddag spelen ze in het Concertgebouw in Amsterdam en op maandagavond hebben we ze hier op Texel. Ik ga ook graag naar lezingen van Artex en van wetenschappers van het NIOZ.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Dat vind ik een lastige vraag om te beantwoorden. Het zou prettig zijn als er niet teveel op het strand wordt gebouwd.


Beste herinnering aan Texel?

Dat we vroeger al bij familie op Texel op vakantie gingen en dat ik als kind in mijn eentje door de duinen aan het dwalen was. Dat gaf een vrij gevoel om zo rond te kunnen lopen. Toen mijn kinderen jong waren, kwamen we vaak met vakantie op Texel en nu komen de kleinkinderen logeren.


Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Het zou eeuwig zonde zijn als het onderwijs hier niet in stand zou blijven. Je ziet dat de OSG het moeilijk heeft, maar hopelijk blijven ook de basisscholen in de dorpen overeind. Ik kijk uit op de Lubertischool en dat is zo'n leuke school. De kinderen kennen elkaar niet alleen in de eigen klas, maar ook in andere klassen en spelen gewoon door elkaar heen. Als mijn kleinkinderen hier zijn, voetballen ze met de andere kinderen mee bij school. Het zou goed zijn voor een besloten gemeenschap als Texel als hier onderwijs op niveau kan blijven. Dat zeg ik ook vanuit mijn eigen achtergronden in het onderwijs.


Wat doet u over vijf jaar op Texel?

Hopelijk hetzelfde als wat ik nu doe. Ik hoop dan ook nog steeds reizen te maken zoals ik nu doe. Het leuke daaraan is dat je na een reis weer thuiskomt op Texel.

Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Marianne Witte uit Den Burg.