'Risico's fusie te groot voor Scholen aan Zee'

Het bedrijfseconomisch perspectief van de OSG in Den Burg en de negatieve reacties op de aanstaande fusie waren voor Scholen aan Zee in Den Helder enkele risico's die aan het fusieproces met de OSG begonnen te kleven.

Dat heeft algemeen directeur Joke Plass van Scholen aan Zee in Den Helder desgevraagd laten weten. Ook het ontbreken van een gevoel van urgentie bij de leiding van de school begon volgens haar een risico te worden. Scholen aan Zee maakte vorige week donderdag bekend dat het stopt met het proces om tot een fusie met de OSG te komen.

Volgens de Helderse scholenorganisatie waren de intenties aan beide zijden aanvankelijk positief. Van die "positieve grondhouding" is volgens Scholen aan Zee op de OSG nu echter geen sprake meer. De opbrengst van een fusie was daardoor voor Scholen aan Zee niet meer te benoemen, waardoor er slechts risico's resteerden. De brief die circa tachtig medewerkers van de OSG begin dit jaar aan het college (schoolbestuur) van Texel stuurden, was volgens Plass een signaal dat er negatief op de beoogde fusie werd gereageerd. In die brief uitten medewerkers van de OSG hun zorgen over de gang van zaken en vroegen ze het schoolbestuur om nog eens te kijken naar alternatieven voor een fusie met Scholen aan Zee.

Plass laat desgevraagd weten dat de deur niet volledig is dichtgedaan. "Zeg nooit nooit, maar voor nu is het het verstandigst om hier niet mee door te gaan." Scholen aan Zee zegt wel een goede buur te willen blijven en als goede collega bereid te zijn de school te helpen. Zo blijven beiden volgens Pass samen optrekken voor het vernieuwde VMBO dat in augustus zijn beslag moet krijgen. Dat houdt in dat leerlingen meer dan nu het geval is, gaan meelopen bij bedrijven en ondernemers om te ervaren en te leren wat een beroep in de praktijk inhoudt.

Het college (schoolbestuur) heeft laten weten zich te gaan beraden op de vraag hoe het nu verder moet met de OSG. Concreter kon het schoolbestuur nog niet worden. Het meldde er wel voor te zorgen dat voor de korte termijn het proces binnen de school kan worden gecontinueerd. "Door het afblazen van de fusie zal er voor de korte termijn niet direct een gat ontstaan." Voor de middellange en de lange termijn kan het rapport dat verandermanager Johan Bommerson opstelde als basis dienen voor nieuwe stappen. Volgens Bommerson zou een bestuurlijke fusie met anderen goed zijn voor het behoud van 'bestuurs- en organisatiekracht' en om de financiƫle risico's van een kleiner wordende school aan te kunnen. De OSG telt nu nog rond de negenhonderd leerlingen, maar dat zijn er volgens de prognoses over een paar jaar rond de 650.

Scholen aan Zee kent vier locaties in Den Helder en Julianadorp en telt rond de drieduizend leerlingen. Volgens Pass ging het Scholen aan Zee er niet om om via de OSG extra leerlingen binnen te halen. "Scholen aan Zee heeft een gezond meerjarenperspectief en is toekomstbestendig."