Archieffoto oldtimer.
Archieffoto oldtimer. Foto: Jeroen van Hattum

''Bufferzones horen binnen Natura 2000''

''Het kan toch niet zo zijn dat men een bufferzone naar buiten toe legt, over andermans eigendom heen, omdat dat toevallig goed uitkomt. Waarom geen bufferzone naar binnen toeleggen op de Natura 2000-gronden zelf?''

Aldus de reageert Arnold Langeveld, voorzitter van LTO-Texel, op de aanwijzing van de zogeheten schaduwranden langs. Daardoor mag er binnen een zone van 500 meter buiten Natura 500-gebieden tijdens het groeiseizoen niet op schadelijk wild worden gejaagd. ''Het is voor ons niet te begrijpen dat de percelen achter de Ruigedijk ( Limietweg ) Zaandammerdijk en bosschages langs het fietspad vanaf De Waal tot het Burgerdijkje worden gebruikt als bufferzone. Voor het gebied langs de duinen is dit niet nodig.'' Langeveld betreurt het dat de agrarische sector op Texel niet betrokken is bij dit aspect van de uitvoering van het ganzenbeheer op Texel.

Normaal geldt bij schade dat als niet is voldaan aan de inspanningsverplichtingen om wild te verjagen, het Faunafonds geen (volledige) schadevergoeding uitkeert. Maar in deze schaduwzones geldt: Indien er niet voldaan kan worden aan de inspanningsverplichting door de bufferzones, zal het Faunafonds niet korten op de schade-uitkeringen. Het fonds hanteert het standpunt dat er logischerwijs niet verwacht kan worden dat er afschot plaatsvindt wanneer dit niet toegestaan is en kijkt altijd naar de redelijkheid van de aanvraag.


Meet and Greet van oldtimers op haven

Op de haven van Oudeschild wordt de eerste zondag van de maand weer de zogeheten ''Meet and Greet'' van oldtimers gehouden. Zondag 3 april is dit het geval van 11.00 tot 14.00 uur. Het begrip ''oldtimer'' mag breed worden opgevat. Wie een oude auto brommer motor of ander vervoermiddel heeft of een antieke boot, is welkom op elke eerste zondag van de maand tijdens zomertijd. Voor alle deelnemers is er een kopje koffie, dat om de maand wordt gesponsord door Eetcafé De Kombuis en Cafetaria Veronica.