Wat ik zeggen wou

OSG 2.0

De fusie tussen OSG De Hogeberg en Scholen aan Zee uit Den Helder lijkt van de baan. Het kwam een beetje als een verrassing, maar de beoogde fusiepartner heeft de handdoek in de ring gegooid. Dus hoe nu verder? Alle inspanning was gericht op de fusie, die dit jaar beklonken had moeten worden. Het onderzoek naar de toekomst van de OSG biedt geen alternatief; er was geen plan B.

Misschien is dit daarom een uitgelezen moment om de discussie open te gooien. Kunnen we met elkaar een manier verzinnen om de school voor het eiland te behouden? Is samengaan met Artex een optie? Een vakopleiding horeca? Een zomerschool? Het lespakket uitbreiden door slim gebruik te maken van ZZP'ers? Volwassenonderwijs? Samenwerking met het ROC? Welke kant willen we uit met onze school, er van uit gaande dat het aantal leerlingen voorlopig nog zal afnemen? Moeten we op zoek naar een andere fusiepartner? Zijn er manieren om meer leerlingen naar het eiland te trekken? Willen we eigenlijk wel dat de school op het eiland blijft? Vragen die te belangrijk zijn om op een achternamiddag beantwoord te worden. Een brede maatschappelijke discussie lijkt hier op zijn plaats.

De fusie met Scholen aan Zee lijkt van de baan. Laten we dat als een serieuze kans zien om nieuwe wegen in te slaan om het onderwijs niet alleen voor het eiland te behouden, maar om het tezelfdertijd nieuw elan te geven. Op weg naar een OSG 2.0.

Pip Barnard