Akkie Kikkert:
Akkie Kikkert: "De Texelaar is iemand die eerlijk is, recht voor zijn raap en hulpvaardig." Foto: Jeroen van Hattum

Texels dialect in stand houden

Wat is uw favoriete plek op Texel?

De bossen en de dijk zijn plekken waar ik graag kom als ik met de fiets op pad ben. Ik fiets gemiddeld zo'n twintig kilometer per dag, dus er zijn veel mooie plekjes waar ik langs kom.

Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Nou, zo'n beetje het halve eiland is familie. Mijn moeder kwam uit een gezin met twintig kinderen en mijn vader uit een gezin met tien kinderen. Dat waren zestig ooms en tantes en ik weet niet hoeveel neven en nichten. Maar de Texelaar is iemand die eerlijk is, recht voor zijn raap en hulpvaardig.

Oom Piet en mijn vader Jan namen sneeuwklokjes mee

Hoe beleeft u de natuur op Texel?

Dan denk ik aan de sneeuwklokjes die mijn oom Piet en mijn vader Jan Kikkert vroeger uit Frankrijk hebben meegenomen naar Texel. Het is prachtig om ze te zien bloeien. De natuur hier is voor mij ook een plek waar ik graag heen ga als ik spanningen voel of zorgen heb. Dat is zo verdwenen als je in de natuur bent..

In welk café/restaurant op Texel komt u graag?

Vroeger kwam ik graag bij Jaring Mol die 't Steigertje in Oudeschild had en later ook nog een tijdje De Toekomst in De Koog. In restaurants kom ik niet. Ik kan zelf lekker eten koken, dus ik hoef eigenlijk niet zo nodig naar een restaurant.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het zou mooi zijn als er niet teveel wordt bijgebouwd. Je ziet soms van die grote schuren in het landschap verschijnen en dan vraag je jezelf wel eens af of dat nou allemaal wel zo nodig is. En als er wordt gebouwd, zou het mooi zijn als dat in een Texelse stijl gebeurt die past bij de omgeving en andere bebouwing die er al is.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het mag best wel blijven zoals het nu is. Kijk bijvoorbeeld eens wat we allemaal aan voorzieningen hebben op Texel. Je kunt allerlei sporten doen, er is een Historische Vereniging waar je lid van kunt worden, er is toneel en je hebt ook verschillende soorten koren. Er is van alles. Zelf doe ik graag aan bridgen en koersbal en ik ben lid van de dialectgroep van de Historische Vereniging. Met een groepje mensen proberen we daar het Texels dialect in stand te houden.


Beste herinnering aan Texel?

Mijn grootste herinnering aan Texel is de geboorte van mijn eerste kind Deborah. Daarna kwamen er nog twee dochters en een zoon: Erwin, Nastasia en Denise. Mijn engste herinnering heb ik aan een Engels vliegtuig dat tijdens de oorlog door een Duits vliegtuig achterna werd gezeten. Het Engelse vliegtuig moest van zijn bommen af, waardoor er gaten in de dijk werden geslagen en de boerderij van een buurman in brand vloog. Ik was een meisje van 8 jaar toen dat gebeurde en we woonden toen in het Waalenburgerhuis dat later ook is afgebrand.


Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Dat er sommige grote bouwwerken op het eiland zijn gekomen die echt niet bij het eiland passen. Texel was vroeger een arm eiland, waardoor je veelal kleine boerderijen en kleine huisjes had. De paar rijke families bouwden wel grote huizen zoals bijvoorbeeld het 'huis van de dames Dijt' en Sonnevanck in Den Burg.


Wat doet u over vijf jaar op Texel?

Dan hoop ik er nog te zijn en het zou leuk zijn als ik dan overgrootmoeder zou zijn. Ik heb nu naast mijn vier kinderen vier kleinkinderen die ook al volwassen zijn.

Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Het lijkt me leuk om meer te lezen over Nelly Philipse uit De Koog.