Méry en Fridt Blanken met kleinkinderen en het trouwportret.
Méry en Fridt Blanken met kleinkinderen en het trouwportret. Foto: Gerard Timmerman

Blankens vieren 60-jarig huwelijk

Felicitaties van koning Willem-Alexander en de koningin Máxima en Commissaris van de Koning Remkes bij het zestig jarig huwelijk van Fridt en Méri Blanken. Op tweede paasdag vierden ze de heugelijke dag in het bijzijn van familie.

Fridt, geboren 15 september 1933 in Oude Niedorp, leerde Méri, geboren 5 september 1934, kennen bij de JGOB, de Jongelieden Geheel-Onthouders Bond. Pas na de vervangende dienstplicht van Fridt trouwden ze. Hij verdiende zijn brood als timmerman. Ze woonden in Nieuwe Niedorp, nabij Schagen. In de avonden reed Fridt op de motorfiets naar Rotterdam voor een avondstudie. Zodoende haalde hij zijn akte. Op Texel bij de nieuwe LTS vond hij in de jaren zestig een baan als leraar houtbewerking in een team enthousiastelingen, grotendeels een levenslange vriendenclub. Fridt en Méri zijn hun leven lang geëngageerde actieve mensen geweest. Fridt was politiek actief geweest als raadslid en wethouder. Daarnaast is hij actief betrokken geweest bij veel organisaties en kent veel Texelaars. Ook het netwerk van het stel aan de overkant is indrukwekkend.

Beiden zijn actieve humanisten. Méri gaf in de jaren '70 Humanistisch Vormingsonderwijs op de basisschool als alternatief voor de catechismus. Fridt was jarenlang humanistisch uitvaartbegeleider. Fridt is een poosje ziek geweest, maar inmiddels genezen en vol energie. Hij bouwt weer, is nog altijd actief bij ouderenbond en op andere wijze sociaal betrokken. Ook Méry straalt energie uit. ''We hebben altijd gezegd: Feesten moet je vieren.'' Een levensmotto dat maandag in ere werd gehouden.


Kunstlezing

Artex houdt dinsdag 5 april om 20.00 uur in de Voorspeelruimte een kunstlezing over Parijs, gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Wie kent niet de Eiffeltoren, de Champs Elysées en die kenmerkende metro? Toch heeft Parijs, en ook dat is heus bekend, tal van bijzondere en niet algemeen bekende cultuurschatten te bieden. Zoals de architectuurschatten van de Cité Universitaire? Entree €10,- pp incl. koffie/etc.