OSG bij 'laatsten der Mohikanen'

De OSG in Den Burg is één van de laatste openbare scholengemeenschappen in het land waarvan het bestuur nog in handen is van een college van burgemeester en wethouders.

Die situatie is terug te herleiden op de verbouwing en de nieuwbouw van de school een paar jaar geleden. Vóórdat die begon, onderzocht bureau VOS/ABB in 2007 of het openbaar onderwijs op Texel (basisscholen en voortgezet onderwijs) kon worden verzelfstandigd. De uitkomst destijds: de basisscholen wilden graag onder het collegebestuur vandaan en een eigen schoolbestuur hebben (wat tot de komst van Schooltij leidde), maar het leek de OSG op dat moment verstandiger onder de vlag van het college te blijven. Het zou voor een nieuw bestuur anders wel een erg grote opgave zijn om meteen met de omvangrijke verbouwing en nieuwbouw te moeten beginnen.

Nadat dat allemaal achter de rug was, kwam de boel alsnog in beweging. Het college greep in 2014 fors in, omdat de OSG door de tekorten op de begroting en het teruglopend aantal leerlingen in zwaar weer dreigde te geraken. Verandermanager Johan Bommerson werd in huis gehaald en die stelde een toekomstvisie op waaruit naar voren kwam dat de OSG elders onderwijskundige en bestuurlijke samenwerking moest zoeken. In 2015 kwam het college met het plan een bestuurlijke fusie met Scholen aan Zee in Den Helder te gaan uitwerken. Dat zou op 1 augustus 2016 zijn beslag moeten krijgen. In aanloop naar die fusie werd bestuurder Chris van Meurs van Scholen aan Zee voor een jaar als interim-rector op de OSG aangesteld. Dat leidde meteen tot weerstand omdat niet iedereen bijtijds in de keuze was gekend. Onder medewerkers van de school leidde het aanstaande 'huwelijk' met Scholen aan Zee eveneens tot de nodige kopzorgen.

Zij vreesden dat er ondanks alle toezeggingen voor behoud van breed onderwijs en wederzijdse uitwisseling van medewerkers en leerlingen uiteindelijk toch afdelingen zouden verdwijnen naar de overkant. Er ontstond op diverse fronten onrust wat begin dit jaar leidde tot een brief van circa tachtig medewerkers aan het schoolbestuur (het college) met het verzoek een pas op de plaats te maken en nog eens goed naar alternatieven voor een fusie met Scholen aan Zee te kijken. De ruimte is er nu onverwacht gekomen: de Helderse schoolorganisatie kwam met het argument dat er op de OSG 'geen positieve grondhouding meer was' en dat het fusieproces wordt gestaakt. Een bericht dat her en der tot zuchten van verlichting leidde. Het ontslaat echter niet van de opgave om te bezien en te bespreken hoe Texel in de toekomst voortgezet onderwijs aan de jeugd kan blijven aanbieden.