Afbeelding
Foto:

Rede van Texel

Filosoof Marli Huijer houdt op 24 juni de Rede van Texel. De Denker des Vaderlands neemt een voorschot nemen op haar nog te verschijnen boek ''Achterblijven – Een nieuwe filosofie voor een grenzeloze wereld''.

De Rede van Texel is vast onderdeel van de Texelse kunst- en cultuurmaand Lange Juni. Elk jaar wordt een vooraanstaande spreker uitgenodigd om zijn of haar licht te laten schijnen over een actueel onderwerp dat voor de hele Nederlandse samenleving van belang is en een betoog te houden dat stof tot nadenken biedt.

De eerste Rede van Texel werd in 2013 uitgesproken door Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam. Na hem volgden historicus James Kennedy en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Aboutaleb hield vorig jaar in het volledig uitverkochte Zeemanskerkje in Oudeschild een vlammend betoog over 'het recht op vluchten' en kreeg na afloop een staande ovatie.

Filosoof Marli Huijer is sinds maart 2015 de eerste vrouwelijke 'Denker des Vaderlands'. Ze is lector Filosofie en Beroepspraktijk aan de Haagse Hogeschool en bijzonder hoogleraar Filosofie van Cultuur, Politiek en Religie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Najaar 2016 verschijnt haar boek Achterblijven – Een nieuwe filosofie voor een grenzeloze wereld. In de lijn van dit boek zal Huijer onder andere spreken over migratie en de manier waarop we onze samenleving zodanig kunnen ordenen dat we vreedzaam kunnen samenleven.

Marli Huijer noemt zichzelf nadrukkelijk geen kamergeleerde, en pleit voor vrijmoedig spreken in de publieke ruimte. "Ik denk vanuit dat wat nu actueel en belangrijk is. Trek ik me terug in een berghut, dan weet ik niet wat er in de samenleving speelt. Ik moet te midden van mensen zijn, weten waar mensen over praten, met welke vragen zij en ik zitten. Een van die vragen is: hoe kunnen we de publieke ruimte vormgeven? Hoe zorgen we dat iedereen meepraat en daaraan bijdraagt?"

De Rede van Texel vindt vrijdag 24 juni om 15.30 uur plaats in het Zeemanskerkje, Trompstraat 60, Oudeschild.?De deur gaat open om 15.00 uur.?Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen worden er kaarten verkocht. Deze zijn vanaf 23 mei verkrijgbaar bij VVV Texel voor € 5 per stuk.