Bewoners van Verpleeghuis Hollewal en vrijwilligers van Ecohof Texel bij de moestuin.
Bewoners van Verpleeghuis Hollewal en vrijwilligers van Ecohof Texel bij de moestuin. Foto: Gerard Timmerman

Lentekriebels bij Buurtmoestuin voor Verpleeghuis Hollewal

Bij Verpleeghuis Hollewal beleefde het project Buurtmoestuin van Stichting Ecohof donderdag een feestelijke start. Het idee is dat de geur, kleur, tast en smaak van het ontluikende plantgoed bewoners positief stemt en stimuleert om naar buiten te gaan.

Het idee van een buurtmoestuin is ontstaan uit de ''vierkante meter'' bakken die veel mensen (volwassenen en kinderen) inspireert om zelf hun eigen groente, fruit en kruiden te kweken. Dat kan thuis in eigen tuin of op het balkon. Luciette van Hezik van Stichting Ecohof: ''Een buurtmoestuin is een gezamenlijk project waar meerdere mensen zich betrokken bij voelen maar soms niet (meer) de fysieke kracht hebben om een tuin te onderhouden, maar wel de gezelligheid mee willen maken van de groei, de bloei en de oogst. Dit geldt voor alle leeftijden. Ook is gebleken dat bij bewoners van een verzorgingshuis of verpleeghuis, naast het dagritme van de verzorging, het ontluikend plantgoed qua geur, kleur, tast en smaak positief stemt en hen in beweging zet om naar buiten te gaan. In de interactie met de kleinkinderen die op bezoek komen, is de uitwisseling van de groeiprocessen van het plantgoed ook heel waardevol.''

De duurzame productie van de moestuinbakken wordt in eigen beheer uitgevoerd. Op maat gemaakte kweekbakken zijn en worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd in een voor EcoHof Texel beschikbare gestelde loods, met gereedschappen en deskundigheid. Dankzij een subsidie van het Texelfonds, uit het IJspegelfonds, worden de kosten van deze productie gedekt en is het verder geheel eigen vrijwilligerswerk. In 2015 zijn een aantal kerngroepleden met een buurtmoestuinproject gestart op een andere locatie op Texel en de stichting zal dit in 2016 ook verder voortzetten.

Andere bijdragen werden geleverd door: Wolfsakker Hout Texel, TexOld, Bio-Kultura Plantenmarkt van Heerwaarden en RAB Texel.