Goud Larissa en Haliegh op WK

Larissa Klaassen is klaar voor de Paralympische spelen in Rio de Janeiro (Br.) De Texelse is zaterdag met haar pilote Haliegh Dolman overtuigend wereldkampioen geworden op de kilometer op de wielerbaan van Montichiari in Italië.

Klaassen en Dolman lieten al eerder zien in vorm te zijn, maar zaterdag stond er geen maat op het ontketende baanwielrenduo. Ze verpulverden de concurrentie en benaderden het wereldrecord top op 0,1 seconde. Dat terwijl dat record op een snellere hooglandbaan gereden is. Klaassen en Dolman reden een tijd 1.06.095. Ze waren 3,5 seconden sneller dan vorig jaar toen ze tweede werden. Het Engelse duo Sophie Tornhill en Helen Scott werd twee (1.07.4830) en namens Australië werden Jessica Gallagher en Madison Janssen derde (1.07.575). Klaassen was door het dolle heen en reageerde al snel via Facebook: "WERELDKAMPIOEN OP DE 1KM met Haliegh Dolman!!!!!! Ongelooflijk en wat een droom!!!!", schrijft een uitbundige Klaassen op Facebook.

Een dag later deed het duo het nog even dunnetjes over met een derde plaats op de sprint. Klaassen gaf aan deze afstand als bonus te zien, aangezien die niet op het programma staat op de Paralympische spelen. Australië pakte het goud. Het zilver op de sprint ging naar de deelneemsters uit Engeland. Het is een prachtige prestatie van Klaassen en Dolman, helemaal wanneer je bedenkt dat ze nog niet zo lang terug zijn van een ernstige blessure na een val op het Wereldkampioenschap van vorig jaar in Apeldoorn. Daarbij raakten ze zwaar gewond door splinterend hout van de baan. Splinters moesten zelfs operatief verwijderd worden. Ze lieten tijdens wereldbekerwedstrijden in Manchester eind vorig jaar al zien op de weg terug te zijn, maar nu lijkt het duo niet meer te stoppen.

Des te onbegrijpelijker is het dat Larissa en Haliegh nog altijd niet alle financiële middelen rond hebben voor de trip naar Rio de Janeiro. Ze zijn nog op zoek naar €6.000,-. Best vreemd wanneer je bedenkt dat dit duo garant staat voor een medaille, waarbij het de grote vraag is wie ze van goud af kan houden. Het verschil op de Paralympische afstand was groot tijdens het kampioenschap in Italië. "We zijn nu wel compleet naar de klote. Ik ben nu pas weer een beetje levend. Slapen wordt weer niets denk ik, net als gisteren. Overal pijn. Gelukkig ga ik nu eerst een week op vakantie, maar daarna reken ik op een huldiging natuurlijk', vertelt ze zondagavond met een knipoog. Het zou een terechte beloning zijn voor deze wereldprestatie.