PvdA: "Onderzoek of thuishulp basistaak van gemeente kan zijn"

Het college moet onderzoeken of de thuishulp in de toekomst mogelijk een basistaak van de gemeente kan worden. Dat blijkt uit een motie van de PvdA die woensdagavond in de raadsvergadering aan de orde komt.

Aanleiding is het faillissement van thuiszorgorganisatie TSN waardoor op Texel circa zestig thuishulpen hun baan kwijtraken en circa 230 Texelaars moeten aangeven bij de gemeente van welke thuiszorgaanbieder zij de rest van het jaar thuishulp willen hebben. Volgens de PvdA moet de ontstane situatie voor de rest van het jaar met tegenzin worden geaccepteerd zoals die is, maar kunnen de zaken vanaf 2017 anders worden geregeld. Dan moet de gemeente (verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp) de thuishulp opnieuw hebben aanbesteed.

Wat de PvdA betreft, wordt er niet per definitie opnieuw aangestuurd op een aanbesteding aan marktpartijen, maar worden er ook alternatieven bekeken. Als voorbeelden worden in de motie de oprichting van een werkbedrijf genoemd of intensievere samenwerkingsverbanden tussen de zorgaanbieders en de gemeente. "De wet zegt niet hoe je de thuishulp moet organiseren, als je het maar goed doet. Het niet (geheel) buiten de deur zetten van de huishoudelijke hulp brengt uiteraard risico's met zich mee, maar als je het beschouwt als basistaak van de gemeente kan het ook grote voordelen hebben. Het geeft kansen meer uitwisseling te laten plaatsvinden met andere onderdelen binnen het sociaal domein." De motie heeft inmiddels steun gekregen van GroenLinks, CDA en Eiland Belang.

Volgens de PvdA hoort kwaliteit van de hulp bovenaan blijft staan en moet ook duidelijk zijn dat thuishulp meer is dan schoonmaken. "De thuishulp moet de tijd, de ruimte en de opleiding krijgen om aan die plus-taak te voldoen." Thuishulpen moeten kunnen rekenen op een eerlijk salaris en goede arbeidsvoorwaarden en zorgaanbieders moeten volgens de partij van de gemeente eerlijke tarieven ontvangen om de huishoudelijke hulp goed uit te voeren. "We willen niet in zee gaan met aanbieders die een te hoge overhead hebben en gaan voor winstbejag." De politieke partijen zeggen op tijd hun wensen en bedenkingen over de voorwaarden van de nieuwe aanbesteding van de thuishulp te willen uitspreken.

Texel 2010 heeft burgemeester en wethouders opgeroepen om alles te doen wat binnen haar vermogen ligt om de overgang van TSN naar nieuwe zorgaanbieders voor zowel de cliƫnten als voor de thuishulpen de komende tijd collectief goed af te handelen. De partij dient daarvoor woensdag tijdens de raadsvergadering ook een motie in.