Verslagenheid en

ongeloof op Texel

Verslagenheid en ongeloof op het eiland na het plotselinge overlijden van Frans Hopman (54), oud-hoofdredacteur van de Texelse Courant, en Lissa Wiering (24). Dit nadat de auto waarin Frans met vriendin Joke en dochter Lissa zaten in Sneek in het water was beland.

Hun auto reed door onbekende oorzaak aan de Balthuskade achteruit het parkeervak af, raakte te water en zonk. Hulp kwam snel op gang, omstanders sprongen te water en schoten op andere wijze te hulp. Zowel een traumaheli als brandweer en meerdere ambulances werden opgeroepen. Joke bleef ongedeerd, maar voor Frans en Lissa kwam de hulp te laat. De Verkeersongevallen Analyse (VOA) van de politie heeft het ongeval in onderzoek.

Het tragische ongeval heeft een grote impact gehad. In Sneek, waar velen het drama hebben gezien. Er zijn bloemen gelegd en waxinelichtjes aangestoken. Ook op Texel maakte het veel los. Frans Hopman genoot grote bekendheid op het eiland. Als oud-hoofdredacteur van de Texelse Courant kende vrijwel iedereen hem, nadien werkte hij als voorlichter en communicatie-adviseur bij de gemeente Texel en sinds 2007 als freelance journalist en tekstschrijver onder de naam Hoptext. Ook was hij vrijwilliger bij Radio Texel, als medewerker aan het programma Sportlokaal. Als sportverslaggever was hij present bij menig voetbalwedstrijd of ander evenement. Bijna wekelijks dook hij wel ergens op en was hij op zijn driewielige elektrische fiets een bijzondere verschijning. De ziekte MS legde hem steeds meer beperkingen op, maar hij bleef positief, oprecht belangstellend, attent en hartelijk. Die instelling en zijn betrokkenheid maakte hem alom geliefd. Dat blijkt ook uit de vele reacties, onder meer op zijn Facebookpagina, waar herinneringen worden gedeeld. Grote verslagenheid ook bij de Texelse Courant, zijn collega's van DOK7EVEN en bij de gemeente, waar hij jarenlang werkte. Ook bij Texel'94, waar afgelopen zondag voorafgaand aan de wedstrijd tegen VIOS een minuut stilte in acht werd genomen.

Op pagina 2 een ''In Memoriam'' over Frans Hopman.