Thuishulp staakt met verwendag voor cliënt

Medewerkers van TSN Thuiszorg op Texel leggende komende dinsdag het werk neer voor het behoud van hun arbeidsvoorwaarden.

Dat heeft vertegenwoordigster Maureen van der Pligt van FNV Zorg en Welzijn desgevraagd laten weten. TSN is sinds woensdag officieel failliet, waardoor op Texel circa zestig medewerkers in de thuiszorg in een onzekere situatie zijn beland. Het staken gebeurt op praktische wijze: de reguliere thuiszorg wordt dinsdag niet uitgevoerd, maar de cliënten krijgen van hun thuishulpen een 'verwendag' aangeboden in de Texelhoeve in Den Burg. Volgens Van der Pligt hoeven de cliënten op die manier niet de dupe te worden van de stakingen. "Er is muziek, er is een schoonheidsspecialiste aanwezig en iemand die nagels verzorgt." De FNV had vorige week al gedreigd met stakingen in een ultimatum dat op het gemeentehuis was afgegeven. De vakbond wil onder meer behoud van de arbeidsvoorwaarden van de thuishulpen. De gemeente, verantwoordelijk voor de thuiszorg, heeft aangegeven dat de circa 240 cliënten van TSN op Texel de komende weken zelf kunnen aangeven naar welke zorgaanbieder ze willen overstappen. Bedoeling is dat de huidige medewerkers van TSN dan ook naar de nieuwe organisaties gaan, maar garanties kunnen niet worden gegeven. Van der Pligt: "De mensen die bij TSN werken, hebben vaak jarenlang rechten opgebouwd. Die moeten ze straks allemaal inleveren voor een tijdelijk contract van acht maanden." TSN is sinds 2014 op Texel actief in de huishoudelijke zorg, De landelijke organisatie uit Almelo nam destijds samen met ZorgKompas uit Leeuwarden Omring Thuisservice over van Omring uit Hoorn. Bij die overname werd gesteld dat de werkgelegenheid en hulp behouden zouden blijven. De gemeente houdt maandag 21 maart in Stayokay en dinsdag 22 maart in De Pelikaan sollicitatiedagen voor de huishoudelijke hulp. Daarbij kan gesproken worden met AZA, Koster&co en ZorgHulp. Volgens de gemeente zijn het oriënterende gesprekken. Texelaars die thuishulp ontvingen van TSN moeten uiterlijk 31 maart hun voorkeur bij de gemeente aangeven. Meer in een advertentie op de achterpagina van deze krant.


Zoutgehalte Texels water onderzocht

Tien agrariërs, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier meten sinds enkele maanden hoe zout het oppervlaktewater op Texel is. De waarnemers meten over het hele eiland het zoutgehalte in de sloten. Dit gebeurt elke twee weken op 140 verschillende punten. Bij diepere sloten wordt een diepe en een ondiepe meting uitgevoerd. De sensor waarmee gemeten wordt, is hiervoor speciaal ontwikkeld; hij meet het geleidend vermogen van het water. Hoe meer zouten zijn opgelost, hoe beter de geleidbaarheid. Hetzelfde geldt bij een hogere watertemperatuur.