Chocola van maken…..

Deze week werd de Willemsorde uitgereikt aan een corps commandotroepen. Ze ontvingen deze voor hun moedig optreden in Afghanistan. Op de medaille zelf staan de woorden: Moed, Beleid en Trouw. En in hun geval betekende dat niet alleen trouw aan het vaderland, maar ook vooral trouw aan elkaar. De Nederlandse mannen brachten maanden door in zware omstandigheden. Was de leeuw niet te verslaan?

Ik volgde het op de tv, bakkie koffie in de hand. "Wat kijkt u?" De buurjongen ploft naast me neer en veegt zijn snottebel af aan zijn mouw. Ik vertel wat over de oorlog, ver weg en wijs op een foto van Duco de schoonzoon die daar ook is geweest, maar hij heeft er geen oren naar. Hij kijkt in de rondte en zegt hardop:"ik heb trek." Zijn ogen blijven rusten op de mooie chocolade paashaas met eieren eromheen gezellig in een schaal. Ik schiet in de lach: "Nee boef, die zijn voor Pasen, moeten nog even heel blijven". "Nou, ik vind chocola altijd lekker" en hij kijkt me vragend aan. Ik loop naar de keuken, heb nog een doos toffifee en geef hem wat lekkers. Hij heeft gelijk, chocola is altijd lekker. Het is al weer dik dertig jaar geleden dat ik voor het eerst zo'n doos toffifee uitgereikt kreeg. We woonden pas aan de Ruyterstraat, hadden geen cent te makken, maar wilden wel verbouwen met plannen en werkzame handen.

Bert Weijdt hielp als vakkundig man graag een handje mee en vertelde dat Nic Dros, zijn zwager, nog wel eens leuke handel had. Zo bedaarden we vol goede moed op Harkebuurt. Er werd van alles bekeken en we luisterden met plezier naar de mooie verhalen van deze originele man. De houtstapel werd te licht bevonden, meubelmakers houden van kwaliteit, de leeuw vond dat zichtbaar jammer en nam me mee naar een ander schuurtje. "Kiek er s meike, chocola is altied lekker." Hij deed de klink omhoog en we stapten in het donker in het skuurtje. Toen mijn ogen aan het licht gewend waren, zag ik overal toffifee, een ongekende hoeveelheid. Lachend stapten we in de auto en smulden van de zoete chocola. Sommige mensen laten voor altijd een geweldige indruk achter. Daar was deze man er een van.

Als hij iets goeds had voor de handel maakte hij er melding van, hij wilde je graag vooruit helpen. Een man met visie en een grote dosis humor, wie redt het om een bungalow te verhuizen met politie-escorte? Deze man kon overal chocola van maken. In de natuur is de leeuw de enige katachtige die een hechte duurzame familiegroep om zich heen heeft geschaard. De kracht van moed beleid en trouw, zit hem bij de leeuw in de groep vooral aan trouw en tolerantie naar elkaar toe. Een mooi gegeven, dat zeker ook op ons eiland door de Tesselse leeuw en zijn bedrijf in praktijk werd gebracht. Ik zet de tv uit, de paashaas staat scheef in de schaal, ik probeer hem recht te zetten. Ik til hem op en zie de afdruk van de tanden, de bodem is eruit gesnoept, ik moet lachen, een kleine leeuw is aan het roven geweest…

Jozien