"Beheer overgang is sober en doelmatig"

Hollands Noorderkwartier hanteert de lijn dat de onverharde overgangen sober en doelmatig worden beheerd.

Dat zegt een woordvoerder van het hoogheemraadschap in een reactie op de problematiek die Cees Minnes heeft aangekaart. Hollands Noorderkwartier zegt in eerste instantie voor de kustveiligheid verantwoordelijk te zijn. Het toegankelijk maken en houden van de overgangen wordt als een onderhoudstaak beschouwd.

"Zolang de overgang begaanbaar is, voldoet deze. De stelregel van het hoogheemraadschap is: onverhard is onverhard. Dat betekent dat wij geen verhardingsmaatregelen nemen op de onverharde overgangen. De onverharde overgangen zijn deel van de beleving van duin en strand: mul zand, soms steile klimmetjes. Voor minder goed ter been zijnde mensen zijn er de verharde overgangen van de gemeente. Dit is conform ons beheer en onderhoud van alle onverharde duinovergangen langs de Noord-Hollandse kust die bij ons in beheer zijn." Het sterk afvlakken van de onverharde overgangen zoals wordt voorgesteld, zou volgens Hollands Noorderkwartier ook veel geld kosten.

Voor de komende weken staat onderhoud aan de onverharde overgangen gepland. Omdat het broedseizoen op 15 maart is begonnen, wordt volgens het hoogheemraadschap eerst onderzoek gedaan naar eventueel aanwezige vogels (in het kader van de Gedragscode Flora en Fauna) voordat de werkzaamheden beginnen. Daarna is het onderhoud afhankelijk van de staat waarin een onverhard pad verkeert. Volgens Minnes gaat het hoogheemraadschap niet verder dan het wegwerken van de ergste opgestoven bulten, het leggen van stro in de paden aan de strandkant en het verwijderen van eventueel loshangende afrasteringspalen. "Aan de binnenkant van het buitenduin moet dan nog steeds het mulle zand van een Sahara-duin worden beklommen en is afrastering deels onder het zand verdwenen.."

Hij stelt dat het verstandiger zou zijn een contract met een aannemer te sluiten, zodat die de onverharde paden kan bijhouden. Minnes en het hoogheemraadschap hebben al meermalen met elkaar over de problematiek gesproken. Volgens de woordvoerder van Hollands Noorderkwartier is er verschil van inzicht over de wijze waarop de onverharde overgangen dienen te worden onderhouden. Voorgesteld wordt ook om het prikkeldraad in de openbare natuurgebieden te inventariseren en weg te halen. "Dat past niet meer in deze tijd."