Martijn Padberg (34) en Mariëlle Blauw (21) tussen de vogels.
Martijn Padberg (34) en Mariëlle Blauw (21) tussen de vogels. Foto: Job Schepers

Eureka, een stukje tropen midden in de polder

Martijn Padberg (34) en Mariëlle Blauw (21) zijn de nieuwe eigenaren van Tropische planten- en vogeltuin Eureka aan de Schorrenweg in Polder het Noorden. Ze werken er beiden al jaren en zijn dan ook blij dat ze het nu over konden nemen.

"Het is je hobby en je vindt het leuk. Je kunt dit werk alleen maar doen als je er vol voor gaat. We zijn zeven dagen in de week open en doen het met z'n tweeën. In de zomer helpt vakantiekracht Kris Smit. Vakantie zit er voorlopig niet in. Maar als ik op vakantie ga, ga ik ook naar vogelshows. Dit is eigenlijk mijn vakantie", vertelt Mariëlle. Wel geeft ze aan dat er ondersteuning is van de ouders en van oud-eigenaren Trees en Kees en Tamara De Ridder. Met Martijn lopen we door Eureka en beginnen bij de vlindertuin. Nu is het nog vrij rustig in de kas, maar al snel komen de cocons uit en fladderen vlinders in alle kleuren door elkaar. "Veel van de cocons bewegen al, ik denk dat het heel snel gaat nu", zegt Martijn. In de kas waar het dertig graden is, is ook zonder de vlinders genoeg te zien. Prachtige planten staan rond een vijver die wordt bewoond door koikarpers en schildpadden. "Het is niet vervelend om hier te werken", stelt Martijn tevreden vast.

Tropische oase

We gaan gaan een deur door en komen in de ruimte met de tropische vogels. "Hier zitten wel duizend tot vijftienhonderd vogels. Blijf hier eens even staan, dan ben ik zo terug." Als Martijn terugkomt geeft hij een bakje nectar aan. Wat volgt is een oorverdovende herrie en binnen de kortste tijd ben ik omringd door misschien wel twintig lori's. "Weet je wat zo mooi is aan dit werk Job? Vogels zeuren niet", lacht Martijn. We verlaten de tropische oase en komen buiten bij de roofvogels terecht. Van Steenuil tot de machtige Oehoe, van Torenvalk tot Buizerd, het is een imposant gezicht. De vogels worden onrustig als Martijn voorbij loopt. "Als ze mij zien denken ze dat ze eten krijgen." Met de roofvogels worden diverse shows gedaan: een must see voor de toerist, maar ook zeker voor de Texelaar. We keren terug naar de receptie waar men druk bezig is om cocons aan de stokken te bevestigen.

"Het is ook onderdeel van het werk. Deze veelzijdigheid maakt het ook zo leuk. Al zit er ook een zekere regelmaat in. Wanneer we 's ochtends komen, beginnen we met voeren. Als dat klaar is, wordt het al wat drukker en ga ik bij de balie staan. Aan het einde van de dag moet er weer gevoerd worden en als ik thuis ben moet er natuurlijk nog een stukje administratie afgehandeld worden. Ik heb het er graag voor over. Deze baan is geweldig. Ik ben hier via stage terecht gekomen en daarna blijven werken. Ik ben tussendoor even weggeweest, maar ben blij dat ik teruggekomen ben', vertelt Mariëlle enthousiast. "Eureka is uniek op Texel. We willen de sfeer zoals die nou is behouden, maar er is nog genoeg ruimte voor ontwikkeling. Stilstand is achteruitgang. We kijken nu hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Maar we gaan ons eerst eens even op het seizoen richten. Het is deze en volgende week nog rustig, maar daarna wordt het snel drukker', stelt Martijn. Veel willen de ondernemers nog niet over hun plannen zeggen, maar aan de blik in de ogen zie je dat ze ideeën genoeg hebben. De passie voor het werk straalt van Martijn en Mariëlle af. Het is ook niet vreemd. Ik de warme kassen gevuld met de meest exotische vogels en vlinders is het goed toeven. De roofvogelshows zijn sensationeel en het is niet vreemd dat het mooi is om daar verantwoordelijk voor te zijn. Eureka is een stukje tropen midden in Polder het Noorden. Een prachtig uitje dat gewaarborgd lijkt voor de toekomst.