Rondkijken en netwerken tijdens de Horeca- en Recreatiebeurs in Ons Genoegen.
Rondkijken en netwerken tijdens de Horeca- en Recreatiebeurs in Ons Genoegen. Foto: Jeroen van Hattum

"Je praat hier anders dan aan de telefoon"

"Dit praat toch wat makkelijker met anderen", zegt Saako de Boer van uitzendbureau Inzet.nl terwijl hij een balletje pakt. Het bureau uit Heerenveen had een tafelvoetbalspel in de stand geplaatst om het de bezoeker naar de zin te maken.

Het was weer eens wat anders op de Horeca- en Recreatiebeurs die dinsdag in sporthal Ons Genoegen in Den Burg werd gehouden. Tafelvoetballend en wel werden in de stand gesprekken met de beursgangers gevoerd. "Dit is een vorm van interactie die je meer op beurzen zult gaan zien", vertelt De Boer waarna hij zich meteen verontschuldigt voor een loepzuiver ingeschoten doelpunt. "Ik ben al een tijdje aan het spelen." Iets soortgelijks ook bij de stand van Omnyacc uit Den Burg. Daar kregen bezoekers een USB-stick met financiële informatie als ze uit een torentje van opgestapelde houten blokken één blokje wisten te halen zonder de toren te laten instorten. Het werkte; je moest er wat voor doen om de USB-stick te krijgen.

De beurs kende 65 stands, waarvan 21 nieuwe. Er kwamen 602 mensen op af, vier meer dan een jaar geleden. Netwerken en het onderhouden van de contacten waren net als voorgaande jaren belangrijke zaken. "Het praat toch anders als je bij elkaar in een stand staat dan wanneer je elkaar aan de telefoon hebt", vertelt chefkok Joop Dekker van Het Vogelhuis in De Koog. "En je kunt nieuwe producten zelf bekijken. Dat is ook net wat anders dan wanneer je het op een plaatje ziet." Voor Heino Huizing (De Slock) en Joost Oldenburg (Eierlandsche Huis) geldt hetzelfde: rondkijken en her en der een praatje maken. Huizing loopt tegelijkertijd als bestuurslid van TOP rond. "We zijn met meerdere bestuursleden aanwezig, zodat mensen ons kunnen aanschieten als dat nodig is."

Hanos, de Texelse Bierbrouwerij en Sligro-De Kweker waren dinsdag weer van de partij en dat werd onder de beursgangers op prijs gesteld. De drie waren vorig jaar om uiteenlopende redenen afwezig, waardoor de vaste plekken waar anders bier wordt getapt ontbraken. Ad Harman (De Compagnie in Oudeschild) en Arjen Langendam (Wijnhuis in Oosterend) vertellen eveneens voor de contacten met anderen aanwezig te zijn. "En natuurlijk om te zien wat de concurrent doet", grapt Langendam met een glas wijn in zijn hand die hij net van een andere wijnhandelaar heeft gekregen. Enkele blikvangers zijn een whirlpool en een lange limousine die buiten voor de sporthal staan. In de limousine kan al rijdend gedineerd worden. Voor de nieuwkomers onder de standhouders is de beurs een manier om voet aan de grond op Texel te krijgen. Zo laat Tineke Out van Holland Infra Techniek zien wat er allemaal aan elektrische terrasverwarming beschikbaar is. "Je hebt verwarmers waarvoor je vijftien cent per uur aan stroom betaalt. Dat is interessant als dat een extra tafeltje met gasten oplevert die bijvoorbeeld veertig euro bij jou uitgeven." Ronald Schut van de Leesbrillenbox trekt de aandacht met kistjes waarin leesbrillen op diverse sterkte zitten. "Altijd handig voor gasten die hun bril niet bij zich hebben en anders de menukaart niet kunnen lezen." Het is iets dat aanslaat bij Marjet van der Vis van het Keukencentrum in Den Burg. "We hebben soms ook klanten die even een bril nodig hebben. Soms leen ik die van mij dan gewoon uit, maar dit is ook wel een service naar je klant toe."