Pas op de plaats voor regiofonds Noordkop

Burgemeester en wethouders van Texel willen de gemeenteraad nog geen geld vragen voor het nieuwe regiofonds dat de komende jaren het woon-, werk- en leefklimaat in de Kop van Noord-Holland moet verbeteren.

Dat heeft wethouder Hennie Huisman (economische zaken) gisteren laten weten naar aanleiding van gezamenlijk overleg tussen raadsleden uit Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en van Texel. Die kwamen donderdag bij elkaar in Den Helder in de zogeheten regionale raadscommissie om toekomstplannen voor de regio te bespreken. De plannen zijn vervat in een Ambitiedocument waar de vier gemeenten en de provincie sinds een paar jaar aan werken binnen het regionale samenwerkingsverband De Kop Werkt.

Volgens Huisman vond de commissie de plannen donderdag nog te weinig concreet. Er was volgens haar ook onduidelijkheid over het budgetrecht van de gemeenteraden en de mogelijkheden van de gemeenteraden om de uitvoering van de plannen te controleren. Het college zegt te willen wachten op een nadere uitwerking die op 7 april klaar moet zijn, voordat aan de gemeenteraad een voorstel wordt gedaan om geld voor het fonds beschikbaar te stellen.

Voor het beoogde regiofonds is €15 miljoen van de provincie beschikbaar en moet €15 miljoen van Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon worden ingelegd. Voor Texel gaat het om een bedrag van circa €1,2 miljoen oftewel €91,20 per Texelaar. De colleges van de andere drie gemeenten hebben hun gemeenteraden al wel een positief advies voorgelegd over de financiering van het regiofonds. Het Texelse college wil eerst de mening van de regionale raadscommissie horen.

Het geld is onder meer bedoeld voor verbeteringen in de arbeidsmarkt, het aanbod van scholing, de ontwikkeling van de havens, duurzame energie, streekproducten en het halen van toeristen naar de Kop van Noord-Holland. Er werd ook gesproken over de bereikbaarheid van de Noordkop en de doorstroming van het verkeer in Den Helder. Het moet er allemaal toe leiden tot het gebied in de toekomst aantrekkelijk blijft om te wonen en te werken. Vanuit de commissie, met daarin 35 raadsleden, kwamen wisselende opmerkingen. Sommigen vonden dat er minder tijd aan onderzoeken zou moeten worden besteed of misten de samenhang tussen de plannen. Anderen wilden juist vooruit om gezamenlijk de schouders onder de regio te zetten.

Namens Texel waren Jur Schuiringa, Ben Zegeren, Dries Veltkamp, Astrid van de Wetering, Jaap Vlaming, Piet Standaart, Jan Aris Eelman en Marjan de Groot aanwezig. Die commissie, voortgekomen uit de regionale samenwerking tussen de vier Noordkopgemeenten, kwam voor het eerst samen.