Josephine Hercules ontving het zwaard uit handen van Fred Schonenberg.
Josephine Hercules ontving het zwaard uit handen van Fred Schonenberg. Foto: Shima

Zwaard uitgereikt bij Shima

Josephine Hercules (15) van Budovereniging Shima mag zich vanaf nu karate instructrice noemen. Traditiegetrouw is bij Shima niet een diploma, maar een samoeraizwaard uitgereikt aan de nieuwe lerares.

Josephine ontving haar zwaard uit handen van haar Sensei (meester) Fred Schonenberg en zijn leraar Shihan (grootmeester) Pim Viguurs. Viguurs heeft in het verleden ook les gegeven bij Shima op Texel. Hij is onlangs bevorderd tot negende dan, dit is heel bijzonder: in Nederland zijn er slechts acht mensen met deze gradatie of hoger.

Hercules is sinds 2011 lid van Shima en helpt sinds 2014 met veel plezier bij de lessen. Tijdens de opleiding tot karateleraar is niet alleen technische kennis op het gebied van karate van belang. De cursisten leren ook leiding geven aan groepen en krijgen training in de bewegingsleer. Het afgelopen jaar heeft Hercules onder begeleiding van ervaren karateleraren haar kennis en vaardigheden sterk uitgebreid. Ze kan nu zelfstandig lesgeven, een echte aanwinst voor Budovereniging Shima. De vereniging heeft nog ruimte voor nieuwe leerlingen. Karatelessen worden gegeven op dinsdag en vrijdag van 17:30 tot 18:30 tot en met 12 jaar en van 18:30 tot 19:30 voor 12 jaar en ouder. Meer informatie op www.shimatexel.nl