De laatste meters meelopen tot over de finish.
De laatste meters meelopen tot over de finish. Foto: Job Schepers

Recordaantal deelnemers in zonnig De Waal

De 35-ste editie van de Halve Marathon van De Waal kan de boeken in als een prachtige wedstrijd. Onder perfecte omstandigheden liep een recordaantal deelnemers de route door en om het kleinste Texelse dorp.

De langste afstand (21,1 kilometer) werd gewonnen door Tim Tesselaar uit Den Helder in een tijd van 1.16.46, 96. Hij gaf aan niet eens alles gegeven te hebben, omdat hij nog last van zijn benen had van een wedstrijd een week eerder. Beste Texelaar werd Robert Bakker. Hij noteerde een tijd van 1:20:17 en werd daarmee tweede. De verschillen tussen de top en langzaamste hardlopers was flink, ruim veertig minuten. Bij de vrouwen stond Silve Schoorl uit Den Burg op de hoogste trede van het podium. Zij liep een prachtige tijd van 1:44:49.

Op de 10,6 kilometer was Danny Binnendijk uit Bodegraven de snelste. Hij had er 37 minuten en 19 seconden voor nodig. "De voorbereiding was niet eens optimaal. We hebben er direct een weekendje weg van gemaakt en het werd wat laat in de kroeg. Dat merkte ik wel, zeker het laatste stuk met tegenwind op De Staart." Jaap Witte werd de beste Texelaar in 37:51, Jordi Vinke werd derde in 38.02. Ingrid van Lubek was de snelste vrouw in een tijd van 47:24. De beste Texelse werd Lize Vlaming met 50.52. Martijn van Haren was de snelste op de vijf kilometer in een tijd van 16.51. De snelste vrouw was de snelste vrouw op deze afstand, zij noteerde een tijd van 22:24. Bij de jongens tot en met 8 jaar (1250 meter) werd Mervin de Witte uit De Koog eerste in 5.14, bij de meisjes Tess van de Kerkhof uit Den Burg. Zie liep een tijd van 5:14. Bij de jongens van 9 tot en met elf jaar werd Jerom Verstraaten eerste in 5.03, bij de meisjes in deze categorie ging de winst naar Esmee Ellen uit Den Burg in 5.15. Dorus Overmaat liep als enige jongen in de categorie 12 tot en met 15 jaar naar naar een tijd van 9.40 bij zijn 2500 meter. Shenna Kreeft, ook de enige bij de meisjes op deze afstand, liep een tijd van 11,01.

Veldslag

Voor veel deelnemers was het een lijdensweg en was de opluchting dan ook groot toen ze over de finish kwamen. Onder hen Jan van Beek uit De Koog die meer dood dan levend over de finish kwam. "Ik liep met Rijk (Molenaar red.) en Lucie (Burgman red.), maar die heb ik uiteindelijk maar laten gaan. Dat tempo lag gewoon te hoog. Toch kan hij tevreden zijn. Hij liep zijn tien kilometer in 1:20:52. Molenaar en Burgman waren toen al ruim een kwartier binnen. Maar het gaat niet zozeer om de tijd, maar om de prestatie an sich.

Toch is het wachten tot het parcoursrecord van Barry Kneppers uit 1984 (1.07.00) verbeterd wordt. Ook het record van de vrouwen is al aardig op leeftijd. In 1991 liep Katinka Wiltenburg naar een tijd van 1:20:30. Gezien het aantal jeugdige lopers hoeft de hoop op een verbetering in de nabije toekomst niet opgegeven te worden. Geen records, toch kunnen de organisatie en de deelnemers terugkijken op een geweldige editie. Naarmate de wedstrijd vorderde nam het publiek aan de finishlijn op het Hogereind in De Waal toe. Veel deelnemers die klaar waren, bleven bovendien staat om de latere binnenkomers toe te juichen. Het mooie weer maakte een ultiem hardloopsfeertje compleet, waarbij iedereen op de hoogte gehouden werd door Gerrit Verhoeven die zijn taak met verve uitvoerde. De deelnemers vertrokken moe maar voldaan huiswaarts nadat alle prijzen waren uitgereikt.