Arie Blom met kleinkinderen Tygo de Smidt en Nikki Betsema plus Mika van der Vring, het beste vriendje van Tygo.
Arie Blom met kleinkinderen Tygo de Smidt en Nikki Betsema plus Mika van der Vring, het beste vriendje van Tygo.

"Bus gedraaid voor vlees op vuur"

Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat is de plek waar ik met Joke al bijna veertig jaar woon op de Zeebries, met kinderen en kleinkinderen vlakbij in de buurt. Het is ook de buurt waar ik ben opgegroeid. De plek waar ik woon, was land van 'Cees van Corrie' waar ik als joch met de trekker heb gewerkt. Dit land werd ook gehuurd door MS Langeveld, de groenteboer die hier vroeger aardappels op teelde en na de aardappels werd er dan kool geplant. Het planten van de kool was avondwerk en dat deed mijn vader. Ik gaf de plantjes aan.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Texelaars zijn geen druktemakers en ik denk dat over het algemeen ieder een ander in zijn waarde laat. Maar soms kan een vreemde vogel tussen al die serieuze mensen best leuk zijn.                

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Texelaars zijn geen druktemakers

We gaan graag fietsen. Vooral in het voorjaar met de lammeren in de wei en de bollen in bloei is Texel natuurlijk prachtig. Hier zie je dat cultuur en natuur prachtig samengaan. Dat geldt eigenlijk ook voor de Hoge Berg. Als er geen schapen lopen, dan mis je iets in het gebied. Maar ook aan de buitenkant van de Waddendijk fietsen wij graag langs Dijkmanshuizen, De Bol en de Schorren richting de vuurtoren. En wandelen in De Dennen en De Slufter doen we heel graag, ook vaak met de kinderen.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Ik moet er twee noemen. Bij Henk van der Star in het Sluftercafé tijdens een fietstocht. En bij Jaap Feenstra in Dennenoord met de hele familie als er wat te vieren is. Lekker dicht bij Den Burg en een leuke speeltuin voor het kleine spul.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De duinen en het strand. Naast de bestaande paviljoens moet je verder geen bebouwing toelaten.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Dan denk ik aan mijn mening over de verbreding van het fietspad over het Waal en Burgerdijkje een paar jaar geleden. Ik vond dat veel te breed, maar toen ik Gelein Jansen een keer tegen kwam met zijn scootmobiel dacht ik "ja, het pad is nu voor iedereen te gebruiken" en mijn mening was gelijk aangepast.

Beste herinnering aan Texel?

Dat is iets wat ik op een zondagmorgen meemaakte op de bus. Mevrouw Mulder, die bij het busstation aan de Elemert woonde, ging op ziekenbezoek bij haar man aan de overkant. De bus reed toen via Den Hoorn naar de veerhaven. We waren op de Westerweg bij Op Ruimte. Mevrouw Mulder zat gezellig te praten en opeens komt ze verschrikt naar mij toe en zegt: "Mijn soepvlees staat nog op." Ik had dat verbrande vlees ooit weleens geroken, dus heb ik de bus gedraaid in het Driehuizerwegje en snel terug naar de Elemert. Ik liet haar voor de deur uitstappen en draaide op het busstation. Ze was zo weer terug bij de bus en bij het instappen zegt ze lachend: "Ut gos wos uut hoor." We hebben evengoed de boot gehaald.

Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Dat is iets wat jaren geleden plaatsvond: de sloop van het watergemaal van Waal en Burg. Dit gemaal had zo mooi gepast in de rijke historie van de polders op Texel waar ik persoonlijk in geïnteresseerd ben.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Hopelijk in goede gezondheid samen met Joke af en toe een weekje fietsen op mooie plekjes in Nederland en één keer per jaar een bezoek aan warm land rond de Middelandse zee. En dan ben ik nog bij de fanfare KTF, het Herenkoor en vrijwilliger bij het Cultuurhistorisch Museum in De Waal. Als je geïnteresseerd bent in het heden en verleden van Texel en je kunt er iets over vertellen, dan ben je bij dit museum wel op je plaats . Een leuke groep mensen en een museum dat ieder Jaar weer een beetje mooier en uitgebreider wordt.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Marius Witte die jarenlang aan boord van TESO heeft gewerkt.