Jan Zijm (voorop) in een oudere editie van de halve marathon van De Waal.
Jan Zijm (voorop) in een oudere editie van de halve marathon van De Waal. Foto: Archief Texelse Courant

De Waal: knusse en kleinschalige wedstrijd

Tijden die gewoon met de stopwatch worden bijgehouden, een kop soep in het dorpshuis na afloop en vrijwel altijd wind tegen op De Staart.

Het zijn een paar vaste ingrediënten van de halve marathon van De Waal die morgen (zaterdag) voor de 35ste keer wordt gehouden. Een halve marathon die altijd kleinschalig is gebleven, een knus en gezellig karakter heeft en waar zelfs het woord 'kneuterig' in de positieve zin des woords kan worden gebruikt. Niet massaal, een vast en vertrouwd parcours, lage deelnamekosten (€7,50) en na afloop fruit, een kop soep in het dorpshuis, een leuke herinnering en een verloting op basis van de startnummers. "Het is een kleine wedstrijd waar behoefte aan is naast de grote evenementen", vertelt Jan Zijm, deelnemer van het eerste uur en sinds een jaar of tien één van de organisatoren.

IJzel

De eerste halve marathon van De Waal werd gelopen op zaterdag 13 maart 1982. De wedstrijd- en trimloop, zoals hij toen nog werd genoemd, stond aanvankelijk gepland op zaterdag 19 december 1981, maar ijzel zat de halve marathon die dag in de weg. Dirk Eelman uit De Waal was de initiatiefnemer. Hij deed geregeld mee aan wedstrijden aan de overkant, waarna hij bedacht dat leuk zou zijn om ook een halve marathon op Texel te houden. Samen met zijn vrouw Nel was hij drie jaar lang de drijvende kracht achter het evenement, daarna nam Atletiekvereniging Texel de organisatie op zich. Het parcours bestond aanvankelijk uit een ronde van circa zeven kilometer waarin de gehele Staart was opgenomen. Een mooie ronde, maar de wind wilde op De Staart nog wel eens tegen zijn, waardoor dat gedeelte door de lopers als pittig en zwaar werd ervaren. De deelnemers aan de 21 km moesten de lus - en dus ook De Staart - drie keer lopen. In 1991 kwam er een ronde van 10,6 kilometer waarbij de route over De Staart tot de helft werd teruggebracht. Deze lus wordt tot de dag van vandaag aangehouden.

Snelle tijden

Een fraai foto-album van Zijm herinnert aan de diverse lopen die er inmiddels zijn geweest. "We hebben een periode gehad dat we met een groep Texelaars tijden van gemiddeld 1 uur en 15 minuten liepen. Dat zijn tijden die nu door de winnaar worden gelopen." Enkele Texelaars in dat groepje: Minne Goënga, Ron Daalder, André en Joost Brouwer, Cees Timmer, Theo Franchimon, Albert Hoven en Loek van Vliet. Zijm zelf begon eind jaren zeventig met hardlopen, nadat trainer Aad Vaars van de Texelse Boys hem onverwacht voor een boscross had aangemeld. Het was voor Zijm, die in het eerste van de Boys speelde, de start van vele hardloopwedstrijden. Later kwam ook het wielrennen er nog bij. "Vaars gaf ons destijds conditietraining op basis van hartslag. Hij mat eerst je hartslag, daarna liep je tien rondjes om het veld en dan mat hij je opnieuw. Als je hartslag weer snel bij het oude was, zat het goed met je conditie." Zijm hoopt komende zaterdag ook weer aan de start op het Hogereind te staan, vermoedelijk voor de 10,6 kilometer. Qua belangstelling ziet het er goed uit. Piet Bakelaar noteerde 120 voorinschrijvingen, evenveel als vorig jaar. Toen stonden er, met mensen die zich op de dag zelf inschreven, uiteindelijk 270 mensen aan de start.

De loop kende een paar jaar geleden een dip in het aantal deelnemers, maar dat ging weer omhoog na de komst van de Texel Halve Marathon. Dat leidde tot een stijging van het aantal Texelaars dat ging hardlopen. De weersverwachtingen voor morgen zijn ronduit goed: het is droog en er wordt amper wind verwacht. De start van de 21,1, de 10,6 en de 5 km (recreanten) is om 13.00 uur. Om 12.15 uur gaat de Kidsrun van start.