Wat ik zeggen wou

MTB-Route (2)

Ik was nogal verbaasd over de veranderingen die Oudeschild de komende jaren staat te wachten. Een mountainbike-route van jewelste. 100 kilometer zowaar. Echter: wie verzint er in hemelsnaam een monster-mountainbike route over een mini-Skillepaadje! Wie verzint het dat geen mens daar overlast van zal hebben!

Ik denk daarbij aan de bewoners van het Het Buurtje in Oudeschild, zomerdag zittend op hun bankje voor het huis aan een straatje van slechts enkele meters breedte, de voetjes ingetrokken om te voorkomen dat deze in de spaken blijven hangen en de kindertjes tot 12 jaar uiteraard in een box. Ik denk daarbij aan de reguliere en natuurliefhebbende fietsers op het smalste stukje van de route. Ik denk daarbij aan de vele wandelaars, al foto's makend van alles wat de natuur hen terplekke biedt. Voorts denk ik aan het mooiste voorbeeld wat jou als één van diegenen aldaar staat te wachten op die route.

Honderden moutainbikers al roepende: "donder op", "opzij" of "weg" dan wel nog netjes en bellend zonder bel: "mag ik even passeren?" Dit laatste behoort echter tot het hoofdstuk "utopieën!" Waarom die route ? Het beste voorbeeld is je te begeven naar de Westfriesedijk waar – vanaf het voorjaar tot de winter in het bijzonder in de weekeinden – groepen van vele tientallen in totaliteit honderden en soms duizenden bikers hun weg weten te vinden onder het geroep van hiervoor genoemde kretologie om het rondje via Enkhuizen en Hoorn op één dag te kunnen volbrengen.

Elke kreet zal op het Skillepaadje aan mij voorbij gaan, tenzij ik de sloot of een boom in duik. Dát noemt men "zelfredzaamheid". Of misschien nog twijfels daarover? Er vanuit gaande dat de route over het Skillepaadje is verzonnen door een ambtenaar op maandagmorgen, vanwege een wat uit de hand gelopen feestje, geeft de mens nog hoop. Voor die maandagochtend-ambtenaar heb ik nog het volgende wakkermakend voorstel: stap eens op de fiets vanaf Waalenburg en proef de sfeer, aangekomen in Oudeschild, die jij niet zou willen! Pak de alternatieve route via de Schansweg, Westergeest en verder en ontlast bij voorbaat aanwonenden etc. aan de route. Zou overigens geen alternatief behoren te zijn maar de hoofdroute!

Of moet ik tóch nog bezwaar indienen bij de Provincie ? Nee, doe maar een bezwaartje bij de gemeente Texel. Voor mij "not done" aangezien ik bij handhaving van de voorgestelde route mogelijk tóch nog de boom in ga!

Sam Kooy

Den Burg..